Trav

Rasar efter VM-loppet: ”Är en jävla gris alltså”

Göran Antonsen till attack mot Brian Sears

avChristoffer Wickman

Foto: TR Bild
Cruzado Dela Noche och Lionel N.O. efter tät slutstrid i VM-loppet i USA

Göran Antonsen, 31, slutade tvåa i VM-loppet i USA.

Nu rasar han mot den segrande kusken Brian Sears.

– Jävla gris alltså, säger han.

Det var i lördags som det penningstinna VM-loppet gick av stapeln på Yonkers i New York i USA.

Vann loppet, och därmed tog hem förstapriset på 500 000 dollar, gjorde svenske Marcus Melnder, 26, häst Cruzado Dela Noche – körd av den amerikanske kusken Brian Sears.

Cruzado Dela Noche och Brian Sears vann loppet på målfoto före svenske stjärntränaren Daniel Redéns Lionel N.O. – körd av norske kusken Göran Antonsen.

Efter loppet har Brian Sears fått utstå tuff kritik i Sverige för sina fula drivning bakom Cruzado Dela Noche, samtidigt som Göran Antonsen hyllats då han trots den tuffa och täta upploppsstriden och den höga prissumman inte drev Lionel N.O.

Nu rasar den norske kuskprofilen mot Brian Sears.

”Dummaste jag hört”

– Det var så fult gjort av Brian Sears att driva sin häst på det vis som han gjorde, jävla gris alltså, säger en märkbart upprörd Göran Antonsen till Trav365 och fortsätter:
– Om det är så att jag förlorade VM-loppet på att jag inte drev min häst på det vis som Brian Sears gjorde så är jag jävligt nöjd med det.

Du är märkbart irriterad?

– Ja, det är klart, och att folk snackar om kulturskillnad och att kuskarna i USA driver sina hästar hårdare än vad vi gör hemma i Skandinavien så blir jag trött på det, man ska fan inte vara elak mot sina djur även om du bor i Sverige, Indien eller USA, det är det dummaste jag hört, säger Göran Antonsen och fortsätter:
– Vi kommer till USA och ska konkurrera på Skandinaviska reglementet, både gällande dopning och kuskregler, och även om det är hög prissumma, tät upploppsstrid och min konkurrent driver hårt, ivrigt och fult, så skulle det aldrig falla mig in att driva min häst så. Det blir jävligt fel, ska man slå ihjäl sin kompis bara för att komma först? Nej, det var hemskt att se på och jag tycker det är viktigt och synd att inte alla följer det här, och jag tror heller inte att jag hade fått Lionel N.O. att springa fortare genom att driva på det vis som Brian Sears driver sin häst.

”Femstjärnig insats”

Ord och inga visor från Göran Antonsen alltså, men lika missnöjd som han är över konkurrenten Brian Sears, lika nöjd är han med sin ögonsten Lionel N.O. som fick drygt två miljoner kronor för sitt andrapris i VM-loppet.

– Det var en femstjärnig insats som han svarade för, en våldsamt bra prestation och med tanke på de förutsättningar som var med flyg över Atlanten, karantän och allting som hände på tävlingsdagen så var det nog det bästa lopp som hästen gjort i karriären.

Hur gick dina tankar i loppet?

– Det blev väl ungefär som vi hade önskat egentligen, vår chans att vinna loppet var från utvändigt ledaren på den här 800-metersbanan, och jag såg min häst som starkast i fältet. Lionel N.O. har dock aldrig tävlat på en sådan här bana förut som är så stum så han fick lite mjölksyra till slut, men han fullföljde strålande hela vägen in i mål.

Hur gick tankarna i slutsvängen och över upploppet, trodde du på seger?

– Jag hade faktiskt bra känsla mest hela vägen, in mot slutsvängen så körde jag mot Cruzado Dela Noche och då valde jag att ta upp min häst för att få ut den i tredjespår och jag hade bra krafter kvar i min häst då och trodde på bra segerchans, men in mot upploppet kollade jag ut mot Brian Sears och såg att han också satt med fulla linor och då förstod jag att den skulle ta oss över upploppet, eller i varje fall att han skulle bli tuff att stå emot.

Hur högt håller du din andraplats i VM-loppet?

– Det är givetvis jättestort, och resultatmässigt så är jag jättenöjd med Lionel N.O. och han gör alltid mer än vad vi förväntar oss av honom, han är en stjärna. Vi kan aldrig vara besvikna på Lionel N.O. och arrangemanget i stort var både jättekul och jättebra och det var en härlig travupplevelse, blandat med lite semester. Sedan är jag sådan att jag går vidare när loppen är körda, det är små marginaler och man kan inte gräma sig för lopp som redan är över, och Lionel N.O. gjorde verkligen det han kunde och då går det inte att vara mer än jättenöjd. 

Foto: TR Bild
Göran Antonsen
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav