”Hade kunnat bli en blöt fläck på backen”

V75-lärlingen efter otäcka olyckan - tränaren rasar mot upplägget: ”Höll på att kosta honom livet”

avErik Pettersson

1 av 2 | Foto: TR Bild
Sebastian Nilsson var med om en otäck olycka på Jägersro under onsdagen: ”Vansinnigt”

Under onsdagen inträffade en otäck olycka i ett kvallopp på Jägersro.

Anledningen: Lärlingen Sebastian Nilsson, som kört på V75, häst blev livrädd för en montéhäst, som skulle vara med i samma kval.

– Vi har bestämt på Jägersro att man inte ska blanda travhästar med montéhästar i kvalloppen, men ändå höll just det på att kosta min lärling livet, rasar tränaren Lars I Nilsson.

– Slår de styrande ihop ett enda kvallopp till så är det en skandal, säger Sebastian Nilsson.

Det var i starten av kvalloppet som olyckan var framme. När volterna var organiserade så kom en montéhäst, som var sen till start, snabbt förbi Sebastian Nilssons orutinerade häst.

Hästen blev livrädd och började sparka bakut.

– För det första så försökte jag få honom att sluta, sen när det inte gick, då försökte jag få honom att stanna eller gå omkull, när han slog för fjärde gången, så tippade jag ur vagnen, säger Sebastian Nilsson till Trav365.

”Vansinnigt”

Under torsdagen hade han så ont att han fick avbryta jobbet.

– Jag är mörbultad som tusan. Men det kunde gått så mycket mer åt skogen. Det kommer att gå över på någon dag.

Var har du ont?

– Jag har ont i låret, där en spark träffade, ryggen och armbågen i fallet. Man sitter så utelämnad i en sulky och man är bara utelämnad till turen. Jag började att tänka vad som kunde hända när det inträffade. Efter andra och tredje sparken, så tänkte jag att det här kan gå rent åt skogen. Man hamnar i chock. Jag hade kunnat bli en blöt fläck på backen om det träffat mig i huvudet. Hjälmen skyddar ju inte ansiktet… Det hade kunnat förstört en för livet.

Sebastian förstår inte varför det får ske, med mixade kval mellan orutinerade travhästar och montéhästar, som tränarna på Jägersro beslutat inte ska inträffa.

– Det är rent vansinnigt. Det är ett dumt öde att utmana, att blanda hästar så. Det är klart att det kan gå bra också, men…

”Oproffsigt att de chansar med vår säkerhet”

Sebastians arbetsgivare, proffstränaren Lars I Nilsson, är mycket irriterad.

– Det är så oproffsigt gjort och de chansar med vår säkerhet. Det höll på att kosta min lärling livet. Och det är under mitt ansvar. Jag är inte beredd att ta ansvar för det. Det är inte seriöst att kvala orutinerade hästar med montéhästar. Vi får ta den här varningsklockan på allvar och att man nu förbjuder montéhästar i vanliga kvallopp. Det hade kunnat bli en katastrof, men nu gick det bra, men man ska ta det på allvar. Det får inte vara så här slapphänt av arrangörerna. Det har tydligen inte funnits tydliga direktiv och det här har fallit mellan stolarna, säger Lars I Nilsson.

Sebastian Nilsson avslutar:

– Banan måste ta sitt ansvar. Slår de styrande ihop ett enda kvallopp till så är det en skandal. Då vet man hur lite de bryr sig om oss aktiva.

”Då löser vi det”

Jägersros sportchef, Mats Ahlkvist, säger så här:

– Det stämmer inte att vi har bestämt det innan, men det som är bestämt är att vi aldrig har tvååriga hästar tillsammans med montéhästar i samma kval. Det har vi bestämt och hållit på. Men det här går ju att ändra. Om det är ett starkt önskemål, så löser vi det. Det finns inga generella regler så. Nu var det otur, det som hände i går, och det var tur att det gick så bra som det gjorde.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Jägersro