”Kan inte sluta – jag tycker det är så kul”

Travlegendaren Hans G Lindskog fyller 75 år • Referaten • Kollegorna • Milstolparna • Miljonvinnarna • Firandet

Publicerad 2023-02-21

Hans G Lindskog är en av Sveriges mest kända och viktiga travpersonligheter någonsin.

Under sex decennier har han vigt sitt liv åt travsporten.

På fredag fyller ”Mr Trav” 75 år.

I en stor intervju med Trav365 berättar han om hur allt började, de mest minnesvärda stunderna, firandet och samtalet han aldrig kommer att glömma.

– Han vann 22 miljoner på V86, men hade ingen aning, säger Lindskog som arbetat som ATG:s vinnarambassadör de senaste tio åren.

På fredag fyller Hans G Lindskog 75 år.

Den välbekanta rösten i tv-rutan övergav för närmare 50 år sedan en utstakad karriär som jurist.

I stället kom det att bli just travsporten som fångade Lindskog, en bransch han på olika sätt varit trogen ända sedan mitten av 1970-talet.

Entrén i svensk travsport kom i samband med att spelbolaget ATG grundades 1974.

Milstolpen: ”Var på ruinens brant”

Hans G Lindskog minns en tid av förändring och stor framtidstro på vad som i dag är självklart för många, nämligen de stora spelformerna (V65 och V75) som förändrats över tid, men också den internationellt gångbara travsport som Sverige lyckats upprätthålla genom åren.

– Har fått vara med på hela den här underbara resan. På 1960 och 1970-talet riskerade man köra om kaffeburkar och sporten var på ruinens brant. Men genom en statlig utredning ledde det fram till att ATG bildades, säger Lindskog och fortsätter:

– Legendaren Gert Lindberg blev den förste vd:n. Han skapade spelet V65 och har betytt otroligt mycket. Nu 50 år senare har allt utvecklats till vad travsporten och spelet på hästar är vad det är i dag. Att vi exempelvis i lördags kunde köra ett lopp om en halv miljon på V75, mitt i vintern.

Blev sportchef: ”Surrade med alla”

I den här vevan gällde juridikstudier för Hans G Lindskog samtidigt som han arbetade på en sportredaktion.

Men rollen som förhandlare på Arbetsgivarföreningen fick ett abrupt slut när han hamnade i Jägersros styrelse, mycket tack vare flera legendarer.

– KG Bertmark var ordförande och 1983 fick jag frågan att bli sportchef på Jägersro. Det var tolv fantastiska år där. Travtränaren Bo William Takter bidrog mycket till att jag började också. ”Ta jobbet! Vi gör om Jägersro till Europas ledande bana”, sa han till mig. Det var aldrig under 5 000 åskådare en tävlingsdag och man surrade med alla överallt. Jag arbetade också tidigare med att skriva referat åt Ronden. En fantastisk tid.

Det låter som skilda världar jämfört med dagens publiksiffror?

– Det är klart man blir bekymrad när det är becksvart och helt öde på många banor. Stängda restauranger, vad är det frågan om? Men det finns många som gör allt. Exempelvis Solvalla som hade en italiensk afton nyligen, det görs positiva saker.

– Jag tvekar inte på att det kommer att vända men publiken måste komma tillbaka. Annars svälts lusten ur att tävla. Spelet tror jag bara kommer fortsätta. Man kan inte jämföra med de siffror som fanns under pandemin. ATG:s roll är omsättning och Svensk Travsports uppgift att sköta karusellen och gungorna.

Hans G Lindskog från 1995 och 2000.

V75 fyller 30 år: ”Monumental succé”

Det är inte första gången som travsporten har dalande siffror på flera plan.

Hans G Lindskog minns tillbaka på en annan milstolpe, dels i egna karriären men också för svensk travsport i stort.

Ett samtal mellan två värmländska profiler bidrog till att skapa svensk travhistoria, ett faktum som var långt i från ett säkert kort då, men som i dag ses som en självklarhet för många.

– Det här var 1993 och det blev plötsligt ett hack i utvecklingskurvan. Då övertalade jag som sportchef travtränaren och kusken Erik Berglöf att vara med på nya idén och spelformen V75 med sin stjärna Copiad, detta på Jägersro. De vann naturligtvis premiären och bakom upplägget låg ATG:s Gert Lindberg. Det blev en monumental succé och är basen i allt vi upplever i dag.

Din röst är troligen trav-Sveriges mest välbekanta genom alla tider. När började du referera travlopp i tv?

– Programmet ”Vinnare” startade i den här vevan, tidigt 90-tal. Thomas Nilsson och Bosse Blomqvist kommenterade loppen då. Men Bosse var lojal och följde inte med när TV4 tog över. Då frågade de mig. Thomas var helt makalös, en folkbildare när det gäller travsport. Varje lördag var en fest. Vi flög runt med ett plan i landet, vi var fem stycken och fick dra ledningar. Två av grabbarna som var fotografer, de flög också planet.

– På den tiden var livesändningar ovanligt. Det var bara vid enstaka tillfällen, inte som i dag då det är direktsändningar hela tiden, vecka ut och vecka in. Sven Melander var den som drev programmet ”Vinnare” i nya formatet Tipslördag. Man vävde då in travdelen. Det var en ära att få jobba med Sven. Han är den mest allmänbildade människa jag träffat och var väldigt rolig.

Radarparet Hans G Lindskog och Thomas Nilsson.

Miljonsamtalet: ”Sånt skojar man inte om”

Det är svårt att sätta ett epitet på Hans G Lindskog.

Under de 50 åren i svensk travsport har han funnits med i allt från tv-jobb till att vara hästägare – från att vara sportchef på Jägersro och Solvalla till kommentator – skribent eller tipsexpert går lika bra.

Travprofilen har de senaste tio åren varit ATG:s vinnarambassadör, en roll där han är spelbolagets ansikte utåt och också den som ringer och informerar och gratulerar de som vinner allra mest på trav.

Av alla hundratals, kanske tusentals, samtal är det ett som etsat sig fast lite mer än de andra.

– Den roligaste och häftigaste är när Anders Åkesson vann 22,6 miljoner på V86, ännu den största vinsten i spelformens historia. Ringde honom på kvällen och han hade inte en aning om vad som hänt, han skulle se loppen senare i efterhand. Sedan kom det fram att vi kände varandra, att vi nyligen hade ätit middag ihop, det var helt galet, berättar Lindskog och minns vidare:

– Jag försäkrade mig om att det var rätt man jag ringt och efter ett tag sa jag att han vunnit 22 miljoner. ”Hans G!, sånt skojar man inte om, sa Anders med bestämd röst till mig då, han visste inte. Det glömmer jag aldrig. Han är en duktig travspelare som varit nära att ta potten med liten insats flera gånger. Han har inte ändrat något efter vinsten i sitt spelsätt.

Är det någon händelse under alla år där du anser dig blivit riktigt felbehandlad?

– En sak som direkt dyker upp när du ställer frågan är den hets som vi upplevde under en period från främst Travronden. De hävdade att vi refererade loppen i efterhand. Det spelade ingen roll hur mycket vi ringde dem och förklarade. De hade bestämt sig och jag kände att det nästan var som en hetsjakt. Det är självklart att det var livereferat. Då kände jag mig nedvärderad.

Dum fråga kanske. Men vilket är ditt främsta minne som referent?

– Jag måste såklart säga att 1994 när Copiad vann Elitloppet. Han och Pine Chip lämnade de andra på bortre långsidan. Det var underbart kul och under upploppet välte jag och Thomas Nilsson studiobordet. Just det loppet återkommer jag till ibland, jag sätter mig ner och lyssnar och bara njuter av loppet. Erik Berglöf som värmlänning tog hem segern.

Hans G Lindskog med två personer som betytt otroligt mycket för travsporten. Erik Berglöf och Gert Lindberg.

”75 år och ännu gåendes”

Hans G Lindskog har varit gift med sin livspartner Ingrid sedan 1975.

På fredag fyller Lindskog 75 år och det är just familjen han lyfter just denna dag.

– Är bortrest då, blir firande i Stockholm med min fru, barn och barnbarn. Många har hört av sig och vill gratulera mig hemma i Malmö, men det blir för mycket folk och vin då det är en fredag, säger travlegendaren och berättar vidare:

– Jag blir 75 år och är ännu gåendes. Men ännu viktigare egentligen är att V75 fyller 30 år i år.

Hans G Lindskog avser fortsätta med sin roll som vinnarambassadör ett tag till.

Den stora anledningen till det är lika enkel som självklar.

– Jag kan inte sluta, jag tycker det är så kul. Det var så jag kände också för tio år sedan när jag fick äran att vara ambassadör. Jag har alltid känt mig trygg i rutan, alltid älskat mitt jobb – varenda dag.

Följ ämnen i artikeln