”När någon dör – då kommer gamarna”

Rikard N Skoglund berättar i podcast om milen i bilen, att aldrig vara ledig, med- och motgångar, och om att förlora sin pappa som barn

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Rikard N Skoglund berättar i en öppenhjärtig podcast bland annat om dagen då pappa Anders dog i en bilolycka

När proffstränaren Rikard N Skoglund, 29, var 16 år gammal förändrades hans liv.

Pappa Anders förolyckades i en bilolycka.

– Det går inte många dagar eller timmar utan att man tänker på det, säger han.

Bergsåkertränaren Rikard N Skoglund har travet i blodet sedan generationer tillbaka då släkten Skoglund började med trav på 1800-talet, etablerade travet i Norrland och även drog igång Bergsåkers travbana i Sundsvall.

I det fjärde avsnittet av podcasten ”Hovavtryck” med TV4-profilen Matteus Lillieborg berättar Rikard N Skoglund bland annat om alla mil i bilen, att aldrig vara ledig, känslan för hästar, om med- och motgångar, och också om sina drömmar och visioner. Men han berättar också om det tragiska som hände den 3 juli 2005, då Rikard pappa Anders dog i en bilolycka.

”Det gick inte att ta in”

Rikard N Skoglund är född 1989 och var bara 16 år gammal när pappa Anders förolyckades i bilolyckan, och lillebror Robert, född 1991, var bara 14 år gammal. I podcasten berättar Skoglund om när han fick det hemska beskedet, och hur han lärt sig leva med sorgen.

– Det var under Hoting-veckan, något som min pappa tyckte väldigt mycket om och jag hade varit med där sedan jag var bebis. Han skulle åka hem med ponnyhästarna och byta till de stora hästarna och han frågade mig och brorsan om vi ville följa med, men vi blev kvar då vi hade massa kompisar där och fiskade och badade istället, berättar Rikard N Skoglund och fortsätter:
– Vi bodde i en husvagn då och jag minns att mamma kom in och väckte mig mitt i natten och jag ser på mamma att hon är allvarlig och jag kände direkt att något var fel. Jag fick hjärtat i halsgropen bara av att titta på henne. Hon fick inte fram några ord men jag såg att något allvarligt hänt och hann tänka tusen tankar. Jag kommer ihåg exakt hur hon sa det, att det hade varit en olycka och att pappa inte klarade sig. Det gick liksom inte in. Dagen efter åkte vi förbi olycksplatsen men då blundande jag, jag ville inte se det.

Rikard N Skoglund tog sin första V75-seger med Vild Vitter 2009, nominerades som Årets Komet 2010 och tog ut sin proffslicens 2011, då som den yngste någonsin i Sverige. Han och broder Robert Skoglund har fört travtraditionen vidare.

”Då kommer gamarna”

I dag är det 14 år sedan Rikards pappa Anders omkom, och de 14 åren har på många vis varit tuffa för Rikard, som i dag tillhör de bästa travkuskarna i landet.

– Det går inte många dagar eller timmar utan att man tänker på det, framför allt nu när det gått så bra med löpkörningen, då blir man påmind. Det hade varit kul om han fått fått vara med och han hade säkert varit stolt att se att både jag och Robert gått i hans fotspår och att det går bra för oss på banan. Man lever ett hektiskt liv men det gnager alltid inom en, det är som ett sår. Ett sår läker men det blir ett ärr om det är tillräckligt djupt, och att förlora en så nära person som min pappa tog hårt och även om jag har lärt mig att leva med det och såret läkt så kommer jag alltid ha det där ärret som jag kan se varje dag och minnas tillbaka hur det kändes när jag fick det, berättar Rikard N Skoglund, samtidigt som han berättar att han efter varje V75-seger på hemmabanan Bergsåker åker och lägger vinnarblommorna på sin pappas grav.

Skoglund berättar också om de som ville dra nytta av familjens olycka, och de känsliga åren efter under uppväxten.

– Du vet hur det är när någon dör, då kommer gamarna. Folk ringde till mig och jag fick ta rollen som vuxen fast jag inte var det. Dom sa att den där hästen äger jag halva i, och de där sulkyerna är inte betalda, fast vi hade kvitton och grejer. Jag minns att folk tyckte att vi skulle göra som folk sa, men jag sa att har de inga papper på något så får de ingenting, för det var ju inte direkt folk som berättade att de var skyldiga oss pengar, och de räddade vår ekonomi, berättar Rikad N Skoglund i podcasten.

Här kan du lyssna på Podcasten med Rikard N Skoglund

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav