”Uppfattar beslutet om djurförbud som hårt”

Svensk Travsports vd Maria Croon i stor intervju om • Kusken Tyler Mifsuds framtid • Länsstyrelsen • Djurskyddet

Publicerad 2023-08-22

Maria Croon, vd på Svensk Travsport, svarar på frågor gällande det djurförbud som uppstått mot kusken Tyler Mifsud.

Travkusken Tyler Mifsud dömdes – mot sitt nekande – till dagsböter för djurplågeri i tingsrätten.

Han har belagts med djurförbud av länsstyrelsen och kan tvingas säga upp hela sin karriär.

Nu ger Svensk Travsport sin syn på det uppmärksammade fallet.

– Vi har att följa djurskyddslagen och sätter hästvälfärd mycket högt, men uppfattar beslutet som hårt och oproportionerligt, säger förbundets vd, Maria Croon, till Trav365.


Den 11 augusti beslutade länsstyrelsen i Kristianstad att 26-årige kusken och lärlingen Tyler Mifsud belagts med djurförbud, något som träder i kraft från och med den 31 augusti.

LÄS OCKSÅ: ”Mitt liv har vänts upp och ner”

Anledningen till förbudet är ett travlopp på Vaggeryd den 3 juli 2021 där Mifsud fick 3 000 kronor i böter och avstängning för felaktigt bruk av sitt körspö.

Ärendet gick vidare till tingsrätten där kusken – mot sitt nekande – dömdes i mars i år, en dom som han valde att inte överklaga för att lägga hela händelsen bakom sig.

”Agenda mot hela travsporten”

Nästan ett halvår efter domen fattade länsstyrelsen i Kristianstad beslutet om att ge kusken djurförbud, något som i praktiken förbjuder honom att ta hand om, vara nära eller för den delen fortsätta arbeta som travkusk.

– Det är mot hela hästsporten och det ser mörkt ut om det här får fortsätta. Varje dörr har nu stängts för mig och det kommer att drabba fler. Men det är enkelt att ge sig på en lärling som mig. De har en agenda mot hela travsporten, det är tydligt, sa Tyler Mifsud under måndagen till Trav365.

Länsstyrelsen i Skåne hade en helt annan bild av händelsen.

– Det finns bara ett undantag i djurskyddslagen och det  innebär att djurförbud inte ska meddelas om det är sannolikt att den omständighet som annars ska leda till djurförbud inte kommer att upprepas, svarade länsveterinär Leif Felton under måndagen.

Förbundets svar: ”Ytterst ovanlig dom”

Svensk Travsport har följt händelseutvecklingen i ärendet och nu ger vd:n Maria Croon sin och sitt förbunds syn på vad som inträffat.

– Backar vi tillbaka till i våras till tingsrättsdomen var det här en ovanlig sådan. Han dömdes för djurplågeri och inte för brott mot djurskyddslagen vilket var ovanligt för en här typen av ärenden. Döms någon för djurplågeri är utredning av djurförbud länsstyrelsens uppgift. Vi har att följa djurskyddslagen och vi sätter hästvälfärd mycket högt, men uppfattar beslutet som hårt och oproportionerligt, säger hon till Trav365 och fortsätter:

– Liknande händelser har tidigare med något undantag dömts till brott mot djurskyddslagen och inte djurplågeri. Djurskyddslagen har skärpts sen ett par år tillbaka men som sagt även men det är det en ytterst ovanlig dom.

Tyler Mifsud anser sig vara ett lätt offer som ung lärling och att det råder en aktivistisk agenda på länsstyrelsen i Skåne. Hur ser ni på det?

– Länsstyrelsen har ett uppdrag att upprätthålla djurskyddet. Min bedömning är att Tyler Mifsud valt ett annat förhållningssätt än andra, det vill säga att inte yttra sig eller överklaga vilket jag skulle tro ha påverkat processen mer än att han är ung.

– I våras bjöd Svensk Travsport in till stort informationsmöte där de flesta Länsstyrelser var representerade. Det var ett möte som syftade till att berätta om vårt regelverk och hur vi har skärpt och förändrat det senaste åren, hur vi arbetar med kontroller, hästvälfärdarbetet i stort och så vidare. Det var stort intresse och många frågor.

Har ni eller har ni haft någon dialog med Tyler efter att beslutet kom?

– Jag har sökt honom men inte fått svar i syfte att diskutera igenom beslutet. Han har tidigare valt att inte överklaga eller yttra sig hos Länsstyrelsen men om jag har förstått rätt så avser han att överklaga nu.

”Behandla frågan i licenskommittén”

Maria Croon menar vidare att ärendet kommer att följas upp på förbundet.

– Först och främst kommer vi föra en dialog med Tyler Mifsud. Vi behöver också behandla frågan i licenskommittén. Vi behöver vidare förstå vad som gjorde att det blev utfallet djurplågeri i det här fallet och inte brott mot djurskyddslagen, säger vd:n och avslutar:

– Sen ett par år tillbaka har regelverket kring hur användningen av körspö skärpts rejält och vi har att hålla oss till det och djurskyddslagen. Men vi måste utreda hur det ska se ut framåt om överträdelser kan få sådana här konsekvenser.

Tyler Mifsud

Följ ämnen i artikeln