”Fem sätt – så hittar du ultimata spiken”

Micke Nybrinks superguide: ”Då mår du som en kung”

Du kan väl skriva om vad som är en bra spik på V75.

Hur ser det ultimata singelstrecket ut för dig?

Det uppdraget fick jag av chefen när vi diskuterade upplägg för den här texten.

Happ, tänkte jag, det är ju en förhållandevis enkel önskan att uppfylla. Bra spikar är de som vinner. Snipp snapp snut, så var sagan slut.

Fast nu är det nog inte så Mattias Karlsson menar. Nej, han vill förmodligen veta hur han ska tänka i valet av spik. Finns det någon bruksanvisning för att att få fram dem? Och vad kännetecknar den perfekta V75-spiken? Kan vi lista några detaljer som gör den enklare att identifiera?

Om jag nu är rätt person för uppgiften? Frågan bör faktiskt ställas eftersom jag på vissa håll är skapligt ifrågasatt. För ett par veckor sedan fick jag ett kul mejl i ämnet som jag gärna vill dela med er:

”Tja Micke! Är bara lite nyfiken på dina tips du ger i tidningen och i tv-studion, i egenskap av så kallad expert. I gårdagens DD-tips tar du inte med Who’s Who, utan i stället två chanslösa kantbollar som kom 100 meter efter vinnaren. Lite som att tippa på Elfsborg om dom skulle möta Juventus borta. Resonemanget bygger på att du vill vinna mycket pengar. Med all respekt, men med den typen av tips vinner man inga pengar alls, och det är mycket därför som inte folk tar dig på allvar. Du är lite grann som den fulla kompisen på Elitloppshelgen som hela tiden ska bjuda på 30-oddsare, men som alltid går hem black. Dessa usla tips i kombination med en mindre ödmjuk framtoning gör att du har många där ute i sofforna som gärna ser andra experter i studion. Bättre att vinna lite till lågt odds än inget till högt odds, lär dig det! Vill betona att detta är skrivet i all välmening, mer att betrakta som ett litet tips ... Lycka till i fortsättningen. //Peter”

Spelar mot och inte med

Ja, det var en uppläxning efter noter. Och visst förstår jag vad Peter menar. Men jag påstår också att han hoppar över några detaljer. Givetvis tror jag inte att Bo C. eller Son of God har en bra chans att vinna och självklart är det mer troligt att jag får hämta ut på dubbeln om jag spelar med Who’s Who som vinnare av Derbyt i DD-1.

Med ”fylledrag” som Bo C. blir det vinst ytterst sällan men frågan är om det ändå inte är enklare att hamna på plus i längden? Jag vill påstå det och spelar nästan undantagslöst på det sättet – mot, inte med.

Kan vara okej spika jättefavorit

Sen kan vi diskutera vad en expert ska bjuda på: hästar som troligen vinner eller hästar man troligen går med vinst på.

Hur som helst, en bra spik ska nog aldrig vara ett fylledrag. Däremot tycker jag inte att det är så enkelt att man alltid ska singelstrecka hästen med bäst chans i omgången. Här handlar det i stället om att inse vad man sysslar med. Är jag en spelläggare i ett stort V75-bolag kan jag sansa mig en aning och i stället låta den stora insatsen göra jobbet.

I det läget är det okej att spika jättefavoriten, förutsatt att den klarar en flygande besiktning utan ett enda fel. Kolla det här först:

Är den i bevisad toppform? Då menar jag att den ska ha presterat bra i den senaste starten som inte får ligga längre än en månad bort.

Kan vi kalla den travsäker? En galopp i de fem senaste starterna är max. Två är inte godkänt.

Klarar den dagens förutsättningar? Om underlag, distans eller startspår är ett bekymmer. Inte bra.

Låter det bra från stallet i sista stund? Minsta lilla minus – glöm den.

Ska den tävla med optimal balans? Barfota och bra senast, skor nu – tummen ner.

Fem JA är vad som krävs, acceptera inget annat. Då borde det finnas bättre alternativ som dessutom inte är lika mycket spelade.

Är du däremot en spelare som satsar mindre, kanske tillsammans med några kompisar, är det inte lika givet att hänga upp allt på storfavoriter. Jag förespråkar i stället en strategi där chansen uppstår när de stora favoriterna förlorar. För det gör de, ofta. Och känslan att ha slagläge vi de tillfällena är ganska häftig.

Det här var alltså de stora dragen, valet av spelstrategi. Men om vi i stället går in på detaljer har jag listat fem sätt att välja ”den ultimata V75-spiken”:

1) Spika emot en av storfavoriterna.

2) Spika en favorit i ett lopp där alla garderar.

3) Spika draget – våga ta risken.

4) Skjut från halva plan med en spik som lågprocentare.

5) Spika favoriten alla dissar i sista stund.

Observera att det här inte är en rank av vad som är bäst, mer fem varianter där jag faktiskt inte har en aning om vad som är bäst. Förmodligen handlar det om vilken typ av spelare du är och hur omgången ser ut i övrigt. Inget är hugget i sten.

Leta fel och hitta motbud

Alternativ ett, spika emot en av storfavoriterna, är kanske det jag gör helst, i alla fall när jag spelar med rutinerade medtorskar som kan ta en smäll, har råd och inte gnäller. Metoden är simpel, lägg de två, tre största favoriterna i omgången under lupp, leta fel (skojigt), hitta motbudet och kör. Har motbudet spetsläge är det läge att öka insatsen.

Att som i punkt två, spika en favorit där alla andra garderar, är också listigt. V75 handlar mycket om att inte göra exakt som alla andra. Om du har ett streck där spelarkåren spridit insatserna och din häst vinner är ditt system plötsligt 40 meter före alla andra.

Om du hittat en idé, en häst du tror kan vinna men som inte är favorit, kallas den för ett drag. Alla seriösa travspelare letar numera drag och ofta slutar det med att många av oss tror på samma drag och när spel-
luckorna stängs är draget favorit. Inte bra.

Tyst kring din häst ett gott tecken

Se till att du är relativt ensam om draget och låt dig inte distraheras de sista timmarna före spelstopp. Din häst blir inte sämre för det surras om andra hästar i loppet. Prestationen i senaste loppen, kapacitet och läge är viktigare än allt annat. Om det är tyst kring din häst ska du vara glad, låt andra bli överspelade.

Lågprocentare som spik är kanske inget att rekommendera för nybörjare. Här gäller det att förstå oddsen. Vinst för spiken en gång på tio eller 15 är ett oerhört bra facit och alla iblandade måste förstå riskerna på förhand. Skriv varningstext på kupongen och det kanske är bäst att testa själv några gånger?

Mår som en kung

Sen har vi det sista alternativet, V75-favoriten som löper gatlopp fram mot spelstopp, hästen där speltrenden är störtdykande.

Ibland finns det egentligen inget fog för baissen, det är bara att spelarna hakat upp sig på en detalj (typ: måste gå med framskor, oj oj oj) som övervärderas och alla skriker sälj. Men ingen minns/orkar kolla att hästen var hur bra som helst förra året med den balansen.

När den vinner är det många som stänger av tv:n och lovar att aldrig mer spela på hästar, eller i alla fall aldrig lyssna på överdriven sista minuten-info. Själv mår du som en kung eftersom du gjort läxan, gått på hårda fakta, suttit ner i båten och haft åtminstone ena fingret i örat.

Svårare än så är det inte att hitta den ultimata V75-spiken. Fast de vinner inte på löpande band, det ska också sägas. Det gör varken fylledragen eller storfavoriterna.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln