Karlsson: Blir kvällens överlägsna galakungar

Björn Goop, Timo Nurmos, Readly Express och skötaren Inga Perk. Enligt Mattias Karlsson blir Goop, Nurmos och Readly Express kvällens galakungar på Årets hästgalan.

Dela bara ut priserna till Readly Express, Björn Goop och Timo Nurmos.

Det är inget att snacka om.

Det är självklart.

Är Årets Häst-galan rolig? Ja.

Är den viktig? Ja.

För att mingla med snittar och äta en trerättersmiddag? Nej.

Vad är den egentligen bra för då?

För att hylla, lyfta fram och minnas höjdpunkterna i travet. För att det är fest, stjärnglitter och glädje i en sport som annars är så mycket lera, hårt jobb och krävande villkor.

Vi behöver våra kungar och drottningar, våra prinsar och prinsessor.

Det är så sällan det finns tid att hylla framgångarna ordentligt inför publiken på travbanorna och framför tv direkt efter loppen och även med lite distans till dem.

Värdelös tajming

Att Årets Häst-galan arrangeras som en hyllning till förra årets prestationer men placeras efter årets Prix d’Amerique som är det allra största loppet orkar jag inte gnälla på en gång till.

Eller så gjorde jag just det. Då kan jag lika gärna späda på det lite en gång till: förra årets gala var alltså efter Readly Express seger i Prix d’Amerique, och först nu ska den segern bedömas i nomineringarna till årets gala som då äger rum efter årets Prix d’Amerique.

Snurrigt värre. Det är verkligen att göra det onödigt svårt för sig.

Visst är Elitloppet i stort sett lika stort som Prix d’Amerique för oss svenskar och det finns andra lopp och insatser som emellanåt kan mäta sig med det franska loppet, men en svensk seger i det spektakulära och tuffa racet i Paris är ovanligt och extraordinärt.

Ska vi vara helt ärliga så har Readly Express, Björn Goop och Timo Nurmos ändå sällsynt svår konkurrens.

Ett historiskt resultat

Ringostarr Treb, Wilhelm Paal och Jerry Riordan tog den häftiga dubbeln Olympiatravet-Elitloppet.

Propulsion, Örjan Kihlström och Daniel Redén såg till att hästen blev den vinstrikaste svensktränade på ett år genom tiderna med drygt elva miljoner kronor insprunget (håll i er i den här parentesen nu, koncentrera er och försök hänga med om ni kan: tredje raka segern i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial, tredje raka segern i miljonloppet Norrbottens Stora Pris, seger i stayerloppet Åby Stora Pris med två miljoner kronor i förstapris efter upploppsduellen mot Readly Express, seger i Europa-finalen Masters med två miljoner kronor i förstapris då Readly Express också besegrades, seger i Årjängs Stora Sprinterlopp, seger i C.L. Müllers Memorial, andraplats i Elitloppet, tredjeplats i Prix d’Amerique, med mera).

Örjan Kihlström vann dessutom bland annat Derbyt, Sprintermästaren, Oaks, Svensk Uppfödningslöpning, Drottning Silvias Pokal och körde totalt in hisnande 58 miljoner kronor (Björn Goop körde å andra sidan in 62,5 miljoner kronor).

Stort sportögonblick

Vinnarna på Årets Häst-galan är i slutändan stenklara för mig, för att snacka spelarnas språk.

Det är klara tipsettor och spikar, utan garderingar.

Årets Häst: Readly Express på sättet han kontrade invändigt i upploppsstriden mot Bold Eagle i Prix d’Amerqiue och visade vinnarskallen den avgörande centimetern vid mållinjen.

Årets kusk: Björn Goop på sättet han hanterade det åtta minuter långa startkaoset i Prix d’Amerique och stod för loppavgörande insatser under loppet som framförallt när han på upploppet fick ytterligare fart på sin häst vid precis rätt tillfälle när motståndaren slappnade av i kroppen för någon hundradel.

Årets tränare: Timo Nurmos på sättet han förberedde sin häst för Prix d’Amerique och det fantastiska skick han kom ut i som fältets mest orutinerade med blott 25 starter.

Årets äldre häst: Readly Express bildligt krossar de andra svensktränade hästarna Makethemark, Heavy Sound och Pastore Bob från fjärdespår hela vägen.

Hon är stjärnskottet

Årets kallblod: Månprinsen A.M. är fortfarande den bästa i rasen, vann nytt SM-guld och fick raden 9–2–1 på 13 starter.

Årets sto: Mellby Free vann Stochampionatet och Breeders Crown, var tvåa i Europaderbyt, var trea i Derbystoet och blev landets tredje vinstrikaste häst under året.

Årets fyraåring: Mellby Free vann Stochampionatet och Breeders Crown, var tvåa i Europaderbyt, var trea i Derbystoet och blev landets tredje vinstrikaste häst under året – nej, jag har inte hakat upp mig.

Årets treåring: Inti Boko vann Kriteriet, blev årets vinstrikaste i kullen och har aldrig varit sämre än tvåa.

Årets tvååring: Belker fick delad seger i Svensk Uppfödningslöpning och blev årets vinstrikaste förstaårsjunior.

Årets komet: Emilia Leo är lika bra i sulky som i sadel, fick fyra segraroch fyra andraplatser på V75, vann totalt 18 av 83 lopp och hade en segerprocent på 21,7.

Sedan vill jag också lägga till att Timo Nurmos hade otroliga 30 i segerprocent och tränar även kriterievinnaren Inti Boko och Europaderbyvinnaren Villiam.

Och att Björn Goop också tränar och kör Mellby Free.

Skulle Björn Goop bli fyra i Jerringpriset men inte Årets kusk? Lägg av. Sluta häng på en töm.

En era är över

Det här blir antagligen den sista Årets Häst-galan som vi känner den.

ATG har varit den generösa värden, men när spelbolaget och det sportsliga förbundet Svensk Travsport har gått skilda vägar känns det långsökt att det är deras uppgift och intresse att fortsätta med galan.

Säga vad man vill om ATG, men det är i alla fall inte ST som stått för glamouren, profileringen av de aktiva och anpassning av sporten till tidens krav.

Tack för allt, det har varit oförglömliga minnen och höjdpunkter genom åren.

Som hyllningarna av Järvsöfaks, Matilda Persson och Jim Frick.

Vi ses på Waterfront i Stockholm i kväll.

Då jobbar jag.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!