AIK-publiken sjöng om SM-guld.

Men det blev storstryk. 1–5, för elitserienykomlingen i återkomsten.

Köper inte AIK in en kvalitetsfemma blir det raka vägen till kvalserien för laget.

Trenden i elitserien är tydlig - nykomlingar förlorar inte första hemmamatchen om de ska slippa kvalserien.

På 2000-talet har fyra elitserienykomlingar, Södertälje, Timrå, Rögle och Mora, sett till att hålla sig kvar i elitserien och samtliga nykomlingar har vunnit eller spelat oavgjort första matchen.

Men AIK såg till att den trenden bröts.

Oturen grinade AIK illa i den sista sekunden av första perioden när OS-backen Magnus Johansson pricksköt elitseriens första mål 2010-2011. Några tiondelar senare och AIK hade gått till periodpaus med 0–0. Nu blev det direkt hängskallar för AIK och en nervositet spred sig i hemmalaget. AIK hjälptes heller inte av att isen var under all kritik, beroende av att de varma lamporna inte fick stängas av i periodpauserna och dess gjorde isen till seg sorbé.

Visst kom AIK igen i andra perioden, men 1-1 stod sig bara i 6.30, sedan tog gästerna över igen.

AIK hade behövt ha oavgjort, eller ledning, under en hel period för att få lugn och ro i leden. Nu fick man jaga Linköping hela tiden och det är inte lätt för en elitserienykomling.

Det jag hade extremt svårt för gällande AIK:s spel var att man sköt så få skott mot Fredrik Norrena. På de två första perioderna avlossade hemmalaget 13 skott, tre utanför, och då går det givetvis inte att vinna. Något som Wayne Gretzky slog fast redan för 20 år sedan och myntade det klassiska uttrycket "du missar 100 procent av alla skott som du INTE tar.

Det finns ingen Gretzky i AIK.

Men han hade behövts på onsdagskvällen. Laget skapade få målchanser och var valpiga över hela isen.

Jag tror att AIK kommer få det extret svårt i elitserien.

Linköping i en seriestart borde AIK haft större chans att göra match av saken. Nu väntar Frölunda på bortaplan och sedan 08-derby mot Södertälje. Ingen lätt uppgift - som ingen uppgift i elitserien är.

***

Linköping då?

Fredrik Norrena gjorde en gedigen match. Magnus Johansson var kanon, men det är han ju alltid. Johan Andersson, Mikael Håkanson och Michael Holmqvist var lysande i arbetet att täcka skott. Matt Murleys 1–3 var ett kliniskt rent avslut där han lade pucken så där retfullt enkelt mellan benen på Christopher Heino Lindberg.