Viktig seger för slutspelsjagande Växjö

Publicerad 2020-02-15

Sedan SM-guldet våren 2018 har det gått allt tyngre för Växjö i SHL-ishockeyn.

Seger med 5–3 i en svängig match borta mot Oskarshamn innebar såväl trendbrott som tre poäng i kampen om att bli tionde och sista lag in i det kommande slutspelet.

För snart två år sedan spelade Växjö, med nuvarande NHL-stjärnan Elias Pettersson som sitt stora affischnamn, hem såväl SHL:s grundserie som SM-finalen i suverän stil. Efter guldet försvann några ledande spelare och formkurvan har pekat stadigt nedåt. Fjolårssäsongen slutade med uttåg efter kvartsfinalspelet – nu anlände Växjö till Oskarshamn med fyra raka förluster och en så skral poängskörd att laget löper risk att missa det kommande slutspelet.

Blev "effektiva Växjö"

Statistiken talade för bortaseger då Växjö lämnat samtliga tre inbördes möten tidigare under säsongen med tre poäng. Det gällde att först och främst förbättra målskyttet – ett snitt på 0,5 gjorda mål per match på sistone lockar knappast fram skrämselhicka i någon motståndares bås. Men plötsligt blev Växjö "effektiva Växjö". Marcus Paulsson samt Fredrik Karlström såg, med varsitt tidigt mål, till att gästerna från Kronobergs län gav sig själva en god grund att stå på.

Tog time out

I inledningen av den andra perioden kom Oskarshamns första effektiva ögonblick i matchen då Markus Modigs tog tillvara på en retur och reducerade till 1–2.

Efter nästa paus hände det mesta. Johannes Salomonsson samt Jonas Engström såg till att underläge vändes till ledning för Oskarshamn. Ett till synes skakat Växjö tog time out och sekunder senare kvitterade Pontus Holmberg till 3–3.

En stunds spel i fem mot tre var ett gyllene läge för Oskarshamn att koppla grepp, men Växjö försvarade sig ypperligt. Och med 4.40 kvar till slutsignal gjorde Casey Bailey 4–3 till Växjö, ett mål som blev matchavgörande. Oliver Bohm satte 5–3 i tom kasse.