Wennerholm: Nu slipper Tre Kronor inte undan ryssarna

KOSICE. Sverige hade rena drömlottningen i VM när Schweiz ledde med 2–1 mot Kanada.

Då sprack drömmen – med bara fyra tiondelar kvar av matchen

Kanada kvitterade och vann i förlängningen.

Ny blir det Ryssland i semifinal om Sverige slår Finland och Tjeckien vinner mot Tyskland.

Det är det mest troliga scenariot i kvällens kvartsfinaler, där svenskar och tjecker är storfavoriter.

Men vilken dramatik det var när Schweiz höll på att skrälla mot kanadensarna.

Hade de gjort det hade den ena semifinalen redan varit klar.

Ryssland mot Schweiz.

Då hade svenskarna räddats av den nya regel som säger att bäst placerade lag i gruppspelet möter det sämsta. Och det var Ryssland och Schweiz.

Nu slipper de inte undan ryssarna om nu inte tyskarna skräller och slår Tjeckien i kvällens andra kvartsfinal.

Men den chansen känns minimal.

Men vilken match det blev mellan Kanada och Schweiz.

Jagade och jagade

Ett sekunddrama där schweizarna hade marginalerna med sig – ända tills det var fyra tiondelar kvar att spela och pucken sakta gled över mållinjen bakom schweiziska målvakten Leonardo Genoni, sedan Kanadas Damon Severson skickat iväg en sista desperat puck mot mål i spel sex mot fem.

Då hade Schweiz haft sekunderna på sin sida hela vägen mot slutsignal.

Sven Andrighetto skickade in 1–0 från blå med bara 1.54 kvar av den första.

Och i ett nytt numerärt överläge i slutet av den andra perioden kunde stjärnan Nico Hischier slå in 2–1 för Schweiz med bara tre ynka sekunder kvar, sedan Mark Stone kvitterat då han snyggt styrde in 1–1 tidigare i perioden.

Kanada jagade och jagade och hade puckar som studsade på mållinjen och massor av öppna lägen.

Jag var helt säker att de skulle förlora, då 2–2 kom på ordinarie matchtids sista skott.

Sedan skickade Mark Stone in sitt andra mål och avgjorde i spel tre mot tre.

Ja, snacka om små marginaler.

Jag hade redan kalkylerat med en ny drömlottning för Sverige mot en ny VM-final.

Luktar mer friidrott än hockey

Det var ungefär som när Moses delade Röda havet.

En gräddfil med alla stora hinder borta.

Så sprack allt med en marginal som luktar mer friidrott än ishockey.

Nej, det verkar inte som Rikard Grönborg och Tre Kronor kommer att få någon hjälp i detta mästerskap.

Jag hoppades att det stjärnspäckade USA skulle kunna störa Ryssland också.

Det kunde de.

USA gjorde sin absolut bästa match i detta VM, men inte ens det räckte.

De visade i alla fall att ryssarna inte är helt odödliga, när amerikanarna jagade en kvittering både i andra och tredje perioden vid ställningen 2–1 och 3–2 och 4–3.

Ryssarna var lite skakade när Alex Debrincat reducerad till 3–4 med 2.50 kvar att spela och det blev inte mindre dramatisk då det krävdes två minuters videogranskning för att konstatera att ingen amerikan varit i målgården på ett olovligt sätt.

USA tog ut sin målvakt Cory Schneider direkt och satsade på en kvittering, men ryssarna höll undan.

Det här var ryssarnas åttonde raka seger VM och alla vid full tid.

Men så här nära en förlust har de aldrig varit.