Jättedramat: Klart för kval – med fem sekunder kvar

Uppdaterad 2019-03-09 | Publicerad 2019-03-08

Jonathan Léman.

Almtuna var på väg att säkra det hockeyallsvenska kontraktet.

Men klubben tvingas nu kvala sig kvar, för första gången på 17 år, efter ett baklängesmål – med fem (!) sekunder kvar.

– Jag är bara tom just nu, det här känns helt sjukt, säger Jonathan Léman.

I hockeyallsvenskans sista omgång stod Tingsryd och Almtuna på samma poäng, men på varsin sida om det negativa kvalstrecket.

Borta mot redan klara seriesegraren AIK såg Almtuna ut att gå mot säkrat hockeyallsvenskt kontrakt när Victor Rollin-Carlsson sköt 2–0 till Uppsala-laget i den andra perioden.

Men AIK hämtade dock ikapp och det stod 3–3 när Almtuna återtog ledningen med sju minuter genom Alexander Lunsjö.

Tappade kontraktet

Samtidigt hade Tingsryd tappat sin 2–0-ledning borta mot Oskarshamn med drygt två minuter kvar av den matchen och i det läget var Almtuna fortfarande en hockeyallsvensk klubb nästa säsong.

Sedan förändrades allt efter säsongens tyngsta baklängesmål.

AIK tog nämligen ut målvakten i slutskedet och Gary Nunn kunde till slut skicka in 4–4 – med fem (!) sekunder kvar.

– Då blev jag helt skogstokig och slog av klubban, tror jag. Men jag minns egentligen inte allt, det blev bara svart, säger Jonathan Léman, Almtunabacken som själv var på isen vid baklängesmålet.

Avgjorde i förlängning

Det målet kostade Almtuna det hockeyallsvenska kontraktet.

Ungefär samtidigt hade Tingsryd avgjort i förlängningen mot Oskarshamn genom Joachim Nermark som därmed räddade kvar smålänningarna i hockeyallsvenskan.

Almtuna vann senare matchen mot AIK, efter straffar, men var trots det rejält bedrövade efteråt och hamnade i kval – för första gången på 17 år – på grund av sämre målskillnad än Tingsryd.

– Jag är bara tom just nu, det här känns helt sjukt. Vi hade offrat både kropp och själ i matchen och på fem ynka sekunder vänder allt. Det känns så jävla surt.