Rasmus Dahlin glödhet – Buffalo tog femte raka

Uppdaterad 2018-11-22 | Publicerad 2018-11-18

Buffalo Sabres är glödhett.

Och hetast av alla i natt: Rasmus Dahlin.

18-åringen stod för både mål och en läcker assist vid 3–2-segern borta mot Minnesota.

– Offensivt var det min bästa match. Jag älskar att spela i det här laget, sa Dahlin.

Det verkar som att inget kan stoppa Buffalo för tillfället.

Bara ett dygn efter den imponerande vändningen och straffsegern med 2–1 borta mot Winnipeg väntade ännu en tuff match för Sabres.

Återigen hamnade laget i underläge. Redan efter åtta minuter spel hade Zach Parise och Matt Dumba gett Wild 2–0 hemma i Xcel Energy Center.

Jeff Skinner jublar efter Rasmus Dahlins mål

Men backkollegan reducerade Jake McCabe efter ett vackert förarbete av Rasmus Dahlin.

Den 18-årige rookiebacken klev upp från blålinjen, fintade och serverade lagkompisen pucken.

McCabe, 25, hyllade den unge svensken efteråt:

– Jag fastnade i offensivt läge. Men jag kollade bakåt och såg att ”Ras” hade pucken. Sedan kom en fantastiskt passning som gav mig öppet mål. Han hade självförtroende i kväll, det var riktigt kul att se. Han var på topp.

Vände sista sju minuterna

Ja, för det kom mer från Dahlin.

Sju minuter före slutet stötte tonåringen själv in 2–2 efter en stökig situation framför Wild-målvakten Devan Dubnyk.

Det var svenskens andra mål sedan debuten i början av oktober och totalt tionde poängen på tjugo matcher.

Med 90 sekunder kvar kom också avgörandet från Jason Pominvilles klubba. Ett perfekt placerat backhandsskott överlistade Dubnyk till 3–2.

Dahlin var nöjd efteråt – i alla fall när det gäller produktionen framåt.

På frågan om det var hans bästa match hittills svarade han:

– Offensivt var det nog det, defensivt kan jag bättre. Det handlar om små detaljer i defensiven. Men, ja, det var en riktigt bra match för mig och för hela laget.

Självkritiken höll coachen Phil Housley – själv stjärnback från tidigt 1980- tal till 2003 – inte med om.

– Jag tycker han spelade bra defensivt också. En bra mix, bra balans. Han gjorde otroliga spel. Jag kallar bra offensiv en bra defensiv också, sa Housley.

”Älskar det här laget”

Det var inte bara Dahlin av svenskarna som glänste. Målvakten Linus Ullmark räddade 37 Minnesota-skott och var en starkt bidragande anledning till två nya poäng.

Därmed har Buffalo vunnit fem raka matcher.

– Det är enkelt att spela i det här laget. Vi vet att vi kan komma tillbaka trots att vi ligger under med två mål. Det är skönt att ha den känslan. Jag älskar det här laget, sa Rasmus Dahlin.

Elias Pettersson hittade nätet efter fem raka mållösa matcher när Vancouver var tillbaka hemma i Rogers Arena efter en lång bortaturné.

Ett kanonskott i powerplay innebar 2–1 till Canucks halvvägs in i den tredje perioden. Det var Petterssons 11:e mål på 16 matcher – klart bäst av alla rookies.

Men motståndaren Montreal kom tillbaka. Andrew Shaw kvitterade och Jonathan Drouin gav bortalaget segern med 2.44 kvar av matchen.

Jakob Forsbacka Karlsson, 22, gjorde sitt första mål i NHL när hans Boston vann borta mot Arizona med 2–1.

”JFK”:s mål gav 1–0 och kom redan efter 72 sekunders spel. Faktiskt så gjordes samtliga tre mål i den första perioden.

Forsbacka Karlsson flyttade till Nordamerika redan 2013 och har spelat i lägre ligor och AHL. I fjol fick han chansen i en match i Bruins och detta var hans femte NHL-match för denna säsong.

Cam Atkinson stod för ett hattrick när Columbus vann borta mot Carolina med 4–1. Alexander Wennberg assisterade till ett av de tre målen.

Pittsburgh, mästare 2016 och 2017, är riktigt under isen. I natt kom ännu en förlust för östra konferensens jumbo – 4–6 borta mot Ottawa.

Matt Duchene och Matt Stone satte två mål vardera för Senators.

Patric Hörnqvist gjorde Penguins och matchens sista mål.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se