Wennerholm: Vilken rysare i botten

Bottenstriden i SHL är en större rysare än den i toppen av tabellen.

Och det kan kosta 30 miljoner att tvingas kvala.

Det är priset för att åka ur och risken är större än jag tror de flesta anar.

I nio år i rad har minst ett lag fått vinka adjö till SHL.

Följ ämnen
Färjestad BK
Leksands IF

Det är väl dags att påminna om det en dag då bottenstriden blev ännu hetare, då Örebro vek ner sig borta mot Färjestad, Mora föll hemma mot HV71 och Timrå föll hemma mot Djurgården.

Det finns en anledning till att just de klubbarna ligger där de ligger.

Men med tanke på historien borde spelarna i de lagen vara extra desperata just nu.

För trots att klyftorna ständigt ökat mellan SHL och Hockeyallsvenskan och kvalserien skrotats för att skapa en större tröghet i systemet, har det ändå gått upp tolv allsvenska lag de senaste tio åren.

Och tio SHL-lag har åkt ur, trots alla tiotals extra tv-miljoner.

Jag kan ana en viss gudomlig rättvisa i den historiken, även om det inte alltid varit jumbon i SHL som fått lämna eller seriesegraren i Hockeyallsvenskan som gått upp.

Men det gör SHL:s bottenstrid till en rysare.

Slåss för att överleva

Det är lika jämnt i botten av tabellen som i toppen, även om det bara är tre avhängda lag som slåss för att överleva.

Örebro som är den stora besvikelsen och som föll platt och utan någon desperation i spelet borta mot Färjestad. Det är nästan pinsamt att förlora med så stora siffror som 1–7 med tanke på det utsatta läget.

Jag hade inte trott att Örebro skulle vara ett bottenlag den här säsongen, men ingenting tycks hjälpa. Inte ens ett tränarbyte.

Mora har sett starkast ut på senaste tiden och ligger kvar ovanför kvalstrecket, trots förlusten (2–3) hemma mot stekheta HV71.

Och jumbon Timrå vägrar att ge upp och var nära att ta poäng hemma mot Djurgården, men där det blev en ny, knapp förlust och 4–5 i slutminuterna. De har sju poäng upp till Mora ovanför strecket, men en match mindre spelad

Men av de två lag som tvingas kvala kommer ett att åka ur om trenden fortsätter.

Jag är lika förvånad som de flesta andra, som trodde att det skulle bli lättare för SHL-lagen att hänga kvar när kvalserien skrotades inför säsongen 2014/15.

Bäst av sju skulle ju bli ytterligare en livlina för lagen i högsta serien.

Men det blev inte den tröghet i systemet SHL-pamparna hoppades på.

Och inte ens de ständigt ökande ekonomiska klyftorna har varit någon garanti för att hänga kvar.

Största chocken: Modo 2016

Det har åkt ur ett SHL-lag varje säsong sedan det nya kvalspelet infördes - i fyra år i rad.

Mest chockartat var det för Modo 2016, då de totalt sett var helt överlägsna i kvalet mot Leksand men ändå föll med 3–4 i matcher.

När Djurgården blev trea i kvalserien 2012 var det också en chock för fansen, men djurgårdarna var tillbaka två år senare och i dag har väl de flesta glömt det tillfälliga besöket i allsvenskan. Efter segern borta mot Timrå är de nya serieledare.

Annars är det mest obotliga lindansare som åker ur, lag som sällan varit topplag i SHL på senare år och som gjort resan flera gånger.

Lag som Timrå, Rögle, Leksand och AIK.

Att toppstriden är rekordjämn har jag varit inne på flera gånger tidigare och den blev ännu jämnare den här kvällen, då serieledarna Luleå oväntat föll hemma mot Brynäs med 2–3 och blev av med förstaplatsen till Djurgården.

Nu skiljer bara fem poäng mellan nya serieledarna Djurgården och sjuan Malmö och över hälften av lagen har fortfarande chans att vinna serien.

Ja, till och med regerande mästarna Växjö, trots den usla formen.

De förlorade för sjätte matchen i rad, då Rögle vände och vann med 2–1 i sudden. Trots det har smålänningarna bara åtta poäng upp till förstaplatsen.

Jag räknar inte bort dem än.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!