Prag/Stockholm. Det blev en ny darrig insats av Tre Kronor.

Men Sverige räddades av en ovanlig utvisning i förlängningen och Filip Forsberg kunde avgöra.

– Det var förhoppningsvis mer underhållande än lördagsfilmen, säger matchvinnaren i TV 4.

Lönerna för NHL-spelarna i Tre Kronor

Efter förlusten mot Kanada och en knapp 4-3-seger mot Tyskland gav Pär Mårts spelarna ledigt på fredagen för att ladda om inför finalreprisen från 2013 mot Schweiz.

Men trots 1-0 efter sju minuter av Elias Lindholm kunde inte Sverige få ett ordentligt grepp om matchen.

Först undvek man en kvittering med hjälp av en vaken videomåldomare i slutet av första perioden. Men när man sen i tredje periodens inledning återigen ringde på ett mål hittade domarna inget regelbrott och Simon Bodenmann noterades för 1-1.

Därefter vidtog en ordentlig press från Schweiz som träffade stolpen och tvingade Jhonas Enroth till den ena jätteräddningen efter den andra som tog matchen till förlängning.

”Regeln används inte”

Där fick Sverige ett powerplay när Schweiz back Morris Traschler tog upp en klubba från isen. Rubriceringen på utvisningen var den mycket ovanliga "broken stick" (spel med bruten klubba).

TV 4:s expert blev också mycket förvånad.

– Jag vet att den där regeln finns i Sverige med, men jag har aldrig sett den användas, säger Sanny Lindström i TV 4.

Inte heller svenska laget fattade riktigt vad som hände.

– Var det inte för spel med en man för mycket på isen?, säger målvakt Enroth.

Broken stick står det i matchprotokollet?

– Spel med bruten klubba?

Vi har inte stenkoll, men så står det.

– Ja jag såg inte vad som hände, men det brukar jämna ut sig över en lång turnering.

Kronwall skadad

Sverige utnyttjade hur som helst läget, skyttekungen Filip Forsberg satte segermålet från nära håll framför Schweiz mål.

– Kul att kunna hjälpa laget att vinna, det är det man är här för. Fantastiskt spel av Loui framför kassen som gör att jag kan peta in den, säger segerskytten till TV 4.

Förbundskapten Pär Mårts var nöjd med insatsen trots att det bara blev två poäng.

– Vi gör en bra match, vi är motorn i den här matchen, säger han.

En sämre nyhet för Mårts var att Staffan Kronwall utgick skadad i den andra perioden efter en tackling.