Nya kritiken: ”Det kokar – är riktigt, riktigt irriterat”

Publicerad 2018-07-13

Isak Pantzare (Borlänge), August Tornberg (Piteå) och Johan Skinnars (Kristianstad) är några hockeyettan-spelare som

Efter det stora kaoset mellan landets två högsta ligor:

Nu ger även hockeyettan sin syn på missförhållandet i svensk hockey och väljer i sin tur att kritisera – hockeyallsvenskan.

– Det kokar i klubbarna. Det är riktigt, riktigt irriterat, säger Ronnie Glysing.

Följ ämnen

Sportbladet har tidigare granskat missnöjet över en överenskommelse om stoppet av spelarlån från SHL till hockeyallsvenskan.

Och i dagarna har vi också rapporterat om att hockeyallsvenska klubbar, och dess fans, rasar över att SHL kan plocka ett obegränsat antal spelare från ligan fram till den 19 juli.

Ett kaos i svensk ligahockey råder.

Nu ger sig också hockeyettan in i leken och pekar på stora missförhållanden.

Ronnie Glysing, ligans ordförande, är kritisk till hockeyallsvenskans synsätt och menar att de inte tar ansvar, rent ekonomiskt, för hockeyns utveckling i landet.

Ökad polarisering

Anledningen är det avtalet mellan SHL och hockeyallsvenskan som innebär att SHL-klubbarna lägger 1,3 miljoner kronor i en pott som går till allsvenskan för spelare som de värvar från ligan, plus mellan 300-500 000 kronor till enskild klubb per spelare.

Hockeyettan får 900 000 av hockeyallsvenskan i en reglerad grundpott, men den enskilda ersättningen för spelarna?

Noll kronor.

– Vi ser en ökad polarisering i svensk hockey. De rika blir rikare, de fattiga blir fattigare. Det kommer in otroligt mycket pengar i systemet, och det tycker jag är fantastiskt bra, men pengarna fastnar i allsvenskan, säger hockeyettans ordförande, Ronnie Glysing.

– Vi levererar 250–260 spelare uppåt i systemet vilka omfattas av utbildningsersättningen som ger klubbarna i hockeyettan ca 900 000 kronor. Det innebär att hockeyettanklubben får ungefär lika mycket som en hockeyklubba kostar för varje spelare vi fostrat utbildat och slussat uppåt i systemet. Klubbarna i hockeyettan levererar runt 40–60 seniorspelare till hockeyallsvenskan och för det får vi noll kronor, fortsätter han.


Se het debatt från 29 juni om lånebegränsningen i hockeyallsvenskan i klippet här ovanför.


”Situationen är orimlig”

Glysing menar att hockeyettan, i det avtal som förhandlades fram mellan hockeyallsvenskan och SHL, har blivit lovad pengar från allsvenskan.

– Det var en förutsättning för att överenskommelsen skulle godkännas.
Jag skrev till Guiance (Stephan, vd för hockeyallsvenskan) redan i december förra året och ville ha ett möte. Vi har haft möten, men lovar oss bara pengar när de själva har kommit överens med SHL.

– Just nu är situationen orimlig. Jag förväntar mig en ändring, annars är det ett systemfel.

Vad är en skälig spelarersättning från hockeyallsvenskan?

– De själva gnäller ju över att de tycker att upp emot 600 000, som de får från SHL, är för lite. Så hälften av det borde vi åtminstone kunna kräva.

Hur mår klubbarna i hockeyettan i dagsläget?

– Jag kan säga att det kokar hos klubbarna just nu. Jag får en massa samtal och mejl om att vi måste göra något. Vi måste driva på frågan. Det är riktigt, riktigt irriterat.

”Inte får ett öre”

Glysing menar att SHL, med vd:n Jörgen Lindgren i spetsen, tar ett stort ansvar för svensk hockeys utveckling.

– Vi har bara en professionell liga i Sverige just nu, som jag ser det. Och det är SHL. De tar ansvar och hanterar allt väldigt bra, lämnar bra ersättningar. Om HA också vill vara en professionell organisation måste de leva upp till vad de lovar. De själva förhandlar sig fram till pengar, lovar att pengar ska nedåt i systemet, men gör det inte. Det är orimligt.

– Och när de nu gnäller själva över ersättningen så tänker jag; ”bra, då har ni chansen att visa vad ni tänker”. Annars sänder det konstiga signaler. Vad ska våra 47 klubbar säga när de inte får ett öre i ersättning? Men jag hoppas att HA tar sitt förnuft till fånga, det finns vettiga personer i ligan.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!