Mörka siffrorna – sämsta på 15 år

Uppdaterad 2018-03-12 | Publicerad 2018-03-11

SHL tappar publik.

Säsongens totala publiksnitt i grundserien är det sämsta på 15 år.

– Siffror som inte går uppåt kan ingen vara nöjd med, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren till Sportbladet.

Det vankas slutspel i SHL.

Grundserien spelades färdigt på lördagen och tio lag, däribland serievinnaren Växjö och regerande mästaren HV71, laddar nu för att göra upp om SM-guldet när slutspelet drar i gång i nästa vecka.

Samtidigt fortsätter publiksnittet att sjunka.

”Är så klart inte bra”

I år stannade det totala publiksnittet i grundserien på 5 669 åskådare – det sämsta snittet sedan säsongen 2002–2003 och ett tapp med 38 åskådare per match jämfört med förra säsongen.

De tre senaste säsongerna har snittet sjunkit med totalt 355 åskådare.

– Varje snitt som går ner är så klart inte bra, alla vill ha ökande siffror, säger Jörgen Lindgren, vd för SHL, till Sportbladet.

– Sen att det handlar om 38 platser från i fjol till i år... det måste så klart sättas i perspektiv. Det är flera klubbar som har bättre snitt än i fjol. Men som sagt, alla siffror som inte går uppåt kan ingen vara nöjd med, så klart, fortsätter han.

I årets serie saknades bland annat publikmagneten Leksand, som har huserat i hockeyallsvenskan. Samtidigt hade åtta av SHL-klubbarna, däribland Frölunda, Djurgården och HV71, bättre totalsiffror publikmässigt i år än i fjol.

”Kämpar otroligt hårt”

– Klubbarna kämpar otroligt hårt för att sälja biljetter. Vi har biljetter i alla olika prisklasser och har ett otroligt stort spann. Sen konkurrerar vi med folks tid, så det gäller att se till att det är attraktiv hockey som spelas, säger Jörgen Lindgren.

Vad gör ni mer för att locka fler till matcherna?

– Klubbarna jobbar otroligt hårt. De har olika kundkategorier i olika matcher och paketerar matcherna på olika sätt, jobbar med olika prissättningar och har olika evenemang. Det är en otroligt fokuserad fråga. Sen gäller det att ha en dialog med klubbarna, att hela tiden diskutera vad som fungerar och vad som fungerar mindre bra. Det gör vi löpande.

Är du orolig för det sjunkande snittet?

– Som sagt, de där 38 platserna måste sättas i perspektiv. Men är det sämst så är det, det kan man inte sticka under stol med. Så fort du har siffror som inte är bättre än fjolåret så är det självklart att man jobbar med frågan. Man kan säkert jobba annorlunda, men att säga att man inte jobbar med det vore felaktigt. Det finns många faktorer i det här och det gäller att utbyta erfarenheter med klubbarna.

– Vi jobbar hårt med frågan.

LÄS VIDARE