Ny hemmaseger för Mora

TT

Publicerad 2018-10-13

Mora är en mardröm att möta på hemmaplan. Nu tog laget sin fjärde seger på fem hemmamatcher när Skellefteå besegrades med 3–2 efter straffar.

Matchvinnare: Spencer Abbot som slog in avgörande straffen och Michael Haga som slog in den viktiga kvitteringen.

Efter en kort powerplaypress av Skellefteå tog Mora över matchen och dominerade stort i den första perioden. En period som bjöd på fartfylld och trevlig ishockey.

Men Skellefteå, som stördes av flera utvisningar, kom aldrig upp i normal spelnivå. Visserligen var försvarsspelet riktigt bra, men i anfallszonen fanns mycket att önska.

– Vi var inte riktigt intensiva och vann för få närkamper. Det är mycket som kan bli bra, sade Skellefteås Joakim Lindström till C More i den första pausvilan.

För Mora var det betydligt bättre. Laget bjöd på snabba spelvändningar och skapade långa anfall och tryckte tillbaka Skellefteå långt ner i banan.

Målet, som kom efter 11.49, var välförtjänt. Då var Matt Bailey framme på returen efter ett skott från blålinjen av Erlend Lesund.

Möller nätade igen

I pausvilan vaknade Skellefteå, som kom ut som ett nytt lag. Skellefteå pressade så hårt att Mora tvingades till flera tunga icingpuckar. Till slut tog Moras tränare Mats Lusth timeout så att hans spelare fick vila. Det räckte inte. Efter 5.11 kom Robin Alvarez med fart mellan två Morabackar, fick pucken och petade den i nättaket. En viktig kvittering för Skellefteå tidigt i perioden. Annars fick Mora möjligheter att lyfta spelet och skapa ett par målchanser innan Skellefteås Oscar Möller slog till 39 sekunder före pausen.

Han missade först ett skott, men hann själv lägga pucken till rätta med foten och sedan skjuta igen – i mål och 2–1 till Skellefteå. Hans femte mål i årets SHL och inte nog med det. Tidigare i veckan svarade Oscar Möller för tre mål i tredje perioden när Skellefteå slog finska IFK Helsingfors i CHL med 5–1. Tala om att vara i målform.

Abbot avgjorde

Mora fick en mental injektion av högsta klass i början av tredje perioden, när laget klarade boxplay i tre mot fem i 1.24. Laget var tillbaka, lyfte spelet och efter 8.10 stod det 2–2. Det var Michael Haga som sköt ett jätteskott via ribban i nät. Det var Michael Hagas femte mål den här säsongen för Moras viktige norrman.

Efter en dramatisk avslutning på ordinarie matchtid och en svängig förlängning avgjordes matchen på straffar där Spencer Abbot slog in den avgörande straffen för Mora.