Därför plockar domarna bort tekarna i ishockey

Sportbladet reder ut begreppen: vad gäller egentligen vid hockeyns enda fasta situation?

Uppdaterad 2017-03-28 | Publicerad 2017-03-16

Ryno och Anderson i en tekningssituation tidigare i veckan.

En tekning kan avgöra en match eller till och med en hel säsong. 

Men vilka regler gäller egentligen?

Och när får domarna skicka bort en tekare?

Sportbladet tog hjälp av erfarne och meriterade linjedomaren Jimmy Dahmén för att reda ut begreppen.

Jimmy Dahmén.

Det är kval- och slutspelstider. Varje situation på isen blir allt viktigare, allt mer avgörande.

Inte minst tekningarna, ishockeyns enda fasta situation.

Ni har säkert sett det massvis med gånger: en frustrerad tekare som tvingas lämna punkten och frustrerat byter plats med sin ytterforward. Flera gånger i varje period tvingas Jimmy Dahmén och hans kollegor byta ut för heta tekare.

– Vad kan det handla om? Två till tre stycken per period, kanske. Vissa centrar tvingas man byta bort varje match, med andra kanske det bara händer någon gång per säsong, säger Dahmén.

Vissa centrar tvingas man byta bort varje match

Men vad är det egentligen för regler som gäller vid tekningar?

– Hela vårt arbetssätt bygger på att det ska genomföras en så rättvis tekning som möjligt, säger Dahmén och fortsätter:

Snabbt eller korrekt?

– Anfallande lag ska positionera sig först, det vill säga tekaren ska bestämma var lagkompisarna ska stå innan han själv gör sig redo vid punkten. Sedan får försvararna välja hur de ska ställa upp. När det är gjort är det tekaren på den försvarande sidan som ska sätta ner klubban i isen först. Det vi försöker motarbeta är att försvararen snurrar eller hoppar fram direkt när han sätter ner sin klubba. Att försvarande tekare chansar på att så fort han sätter ner klubban ska vi släppa pucken.

För att motverka att försvarande spelare får en fördel väljer linjedomarna oftast att vänta upp mot en sekund innan pucken släpps.

Det som hela tiden ställs mot varandra vid tekningar är bra kvalitet (rättvis uppställning) och tidsaspekten, att det inte tar onödigt lång tid och sänker tempot i matcherna: 

– För två år sedan var vi extra strikta, då skulle det var väldig ordning och reda vid punkterna. Några år tidigare hade vi en period där vi släppte pucken väldigt snabbt. Balansgången mellan kvalitet och tempo är lite knepig, säger Dahmén. 

Han påpekar att linjedomarna bara följer de direktiv som, inför eller under säsongen, kommer från de 14 SHL-klubbarna.

– Det är viktigt att få fram det. Vill ligan att det ska gå snabbare kastar vi ner pucken, det är inte svårare än så.

Spelarna har fem sekunder på sig

Står alla spelar där de ska släpper Jimmy Dahmén och hans kollegor pucken inom en sekund. Men det är inte alls ovanligt att minst en av tekarna, av olika anledningar, tvingas flytta på sig.

– Man blir alltid bortplockad om det blir någon form av kontakt, att man slår på motståndarens klubba eller mot någon kroppsdel. Sedan kan vi byta center om han sätter ner sin klubba och snurrar direkt. Här finns två alternativ, antingen byter vi bort eller så får han en chans till. En andra chans är lite för att hålla tempot i matchen. Det går fem till tio sekunder om du byter tekare. Korrigerar du den som redan står där tar det kanske tre sekunder. Där har vi linjedomare en valmöjlighet, förklarar Dahmén.

Man blir alltid bortplockad om det blir någon form av kontakt

Centern kan även bytas ut om någon av hans lagkamrater ”tjuvar” från sin position eller om centern och hans lagkamrater inte ställt upp tillräckligt fort:

– Regeln är att när huvuddomaren har tagit ner sin arm och vi blåser i pipan ska det vara max fem sekunder till pucken är i isen. Även där har vi haft olika perioder när det har tillämpats hårdare. Samtidigt är det vissa förutsättningar där. Dels att det rätt antal spelare på isen, dels att spelarna måste vara på rätt sida tekningspunkten. Annars får vi inte släppa pucken. 

Så har vi det här med att sparka pucken till en medspelare: 

– Enda gången det är tillåtet är när pucken är släppt, hamnar på tekningspunkten och touchar klubbor utan att lämna punkten. I nästa läge är det då tillåtet att sparka pucken, då anses tekningen var avklarad, säger Jimmy Dahmén.

Till sist, vilken spelare har du visat bort flest gånger?

– Oj, jag vill inte namnge någon. Men det är några som slåss om den pokalen. 

RÖSTA: Vilket lag blir svenska mästare i
vår?

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Följ ämnen i artikeln