Matchfakta 20/4

Colorado-Minnesota 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-19

Första perioden: 1-0 (08.02) Ben Guite 1 (Joe Sakic), spel 4 mot 5.

Andra perioden: 1-1 (00.36) Aaron Voros 1 (Marian Gaborik, Pavol Demitra), 2-1 (12.20) Ryan Smyth 2 (David Jones, Tyler Arnason).

Skott: 30-35 (11-11, 8-15, 11-9)

Utvisningar, Colorado: 1x2 min. Minnesota: 3x2 min.

Publik: 18 007 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Jose Theodore 97,1%, istid 59.39

Minnesota: Niklas Bäckström 93,3%, istid 58.57

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Peter Forsberg, f, Colorado 0, 0, 1, 0, 0, 17.49

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 3, 2, 0, 25.10

Matchen: Jose Theodore såg till att Colorado gick vidare till kvartsfinal. Theodore räddade 34 skott i matchen, flera av dem riktigt spektakulära parader.

Kim Johnsson hade chansen att kvittera med endast 21 sekunder kvar att spela. Men Johnssons skott fastnade i Theodores plockhandske.

Peter Forsberg var nära att ge Colorado ledningen med 3-1 drygt åtta minuter kvar av matchen. Men ”Foppas” backhandskott träffade stolpen.

Ryan Smyth gjorde avgörande 2-1 redan tolv minuter in i den andra perioden. Sedan var pressen hård från Minnesotas sida, men Theodore höll tätt.

Boston-Montreal 5-4 (0-1, 1-1, 4-2)

Första perioden: 0-1 (09.44) Christopher Higgins 1 (Saku Koivu).

Andra perioden: 1-1 (01.54) Phil Kessel 2 (Marc Savard, Shane Hnidy), 1-2 (07.43) Tomas Plekanec 1 (Steve Begin).

Tredje perioden: 2-2 (03.13) Vladimir Sobotka 2 (Peter Schaefer, Dennis Wideman), 2-3 (10.04) Francis Bouillon 1 (Josh Gorges, Sergej Kostitsyn), 3-3 (12.13) Milan Lucic 2 (Aaron Ward, Marc Savard), 4-3 (15.45) Phil Kessel 3 (Marco Sturm, David Krejci), 4-4 (15.56) Christopher Higgins 2 (Saku Koivu, Sergej Kostitsyn), 5-4 (17.23) Marco Sturm 2 (David Krejci, Zdeno Chara).

Skott: 36-35 (7-8, 13-14, 16-13)

Utvisningar, Boston: 7x2 min. Montreal: 5x2 min.

Publik: 17 565 (i TD Banknorth Garden)

Målvakter: Boston: Tim Thomas 88,6%, istid 60.00

Montreal: Carey Price 86,1%, istid 59.07

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 6, 2, -1, 14.36

Matchen: Lagkaptenen Saku Koivu var tillbaka efter att ha missat nio matcher på grund av en fotskada. Och hans Montreal tog ledningen med 1-0 i mitten av den första perioden, 2-1 strax före halva den andra perioden och 3-2 i mitten av den tredje perioden.

Men Boston kom tillbaka samtliga gånger och med en mäktig avslutning lyckades hemmalaget vinna med 5-4 och pressa fram en sjunde och avgörande match

Stor matchhjälte blev Marco Sturm som med 2.37 kvar av matchen satte 5-4. Efter att först har skjutit snappade den 29-årige tysken upp returen, åkte längs med målgården och sköt in pucken bakom en desperat simmande Carey Price i Montreals mål.

– Vi jobbade hårt bara för att trycka in den på slutet och det fungerade verkligen bra, sa Marco Sturm.

Inför den tredje perioden ledde alltså Montreal med 2-1, men för andra matchen i rad släppte rookiemålvakten Carey Price in fyra mål i den tredje perioden.

– De var hungrigare. Vi måste bara se till att det inte blir tre i rad nu, sa Price.

Just det. Vinnaren av Eastern Conference riskerar nu att åka ur Stanley Cup på måndag hemma i Bell Centre, Montreal. Och detta mot ett Boston som laget besegrade åtta gånger på åtta matcher (!) i grundserien.

– Det är upp till oss att spela den slags hockey vi spelat hela året. Och spela bättre defensivt, sa Montreals back Francis Bouillon.

Washington–Philadelphia 3–2 (1–0, 1–1, 1–1)

Första perioden: 1–0 (7.31) Nicklas Bäckström 1 (Alexander Semin, Brooks Laich) spel fem mot tre.

Andra perioden: 2–0 (1.25) Sergej Fedorov 1 (Viktor Kozlov, Mike Green), 2–1 Vaclav Prospal 3 (Daniel Briere, Mike Richards) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–1 (14.33) Alexander Semin, 2 (Mike Green, Sergej Fedorov), 3–2 (15.17) Derian Hatcher 1 (Vaclav Prospal, Daniel Briere).

Skott: 26–32 (12-4, 8–7, 6–21).

Utvisningar, Washington: 4x2. Philadelphia: 7x2.

Målvakter: Washington: Huet 93,75 %, istid 60.00. Philadelphia: Martin Biron 88,46 %, istid 58.57.

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 0, 3, 0, 0, 18.42.

Matchen: Washington, som låg under med 1–3 i matcher, var tvingat att vinna hemma i Verizon Center. Svenske Nicklas Bäckström såg till att Capitals fick precis den start man ville ha när han i power play direktsköt 1–0 på Alexander Semins passning. Sergej Fedorov utökade till 2–0 tidigt i den andra perioden, men Flyers reducerade och i slutakten bombarderades Capitals-målvakten Cristobal Huet med 21 skott. Men i stället för kvittering satte Semin 3–1. Derian Hatcher reducerade dock bara 44 sekunder senare och skapade nerv. Men Capitals höll undan och pressade fram en sjätte match.