Skellefteås smäll – föll i CHL-finalen

Publicerad 2024-02-20

En minut var allt som räckte i CHL-finalen.

Sedan var Skellefteå ett slaget lag.

Peter ”Foppa” Forsberg var det som fick strålkastarljuset på sig allra först. Men trots att han som svensk släppte matchpucken höll han inte en extra tumme för Skellefteå i CHL-finalen mot Géneve-Servette.

– Man är i Schweiz, då får man vara neutral, sade han i Viaplay.

Så frågan är om han jublade eller inte när schweizarna, på hemmaplan framför en fullsatt arena, tog ledningen genom Eliot Berthon?

Oavsett så fick han sedan en ny chans efter drygt halva första perioden när Martin Dzierkals kvitterade till 1–1 för Skellefteå.

– Det är ett superavslut, en kanonträff, konstaterade Håkan Södergren.

Men hemmalaget kom tillbaka och och slog till två gånger om innan paus. När Oscar Lindberg satt utvisad gjorde de både 2–1 och 3–1 inom loppet av en minut genom Sakari Manninen och Daniel Winnik.

– De får ett PP och lyckas göra två mål. Det är skillnaden, sade Pär Lindholm.

Daniel Winnik firar sitt mål i CHL-finalen.

Svensken blev mästare

Mellanakten slutade mållös och det mesta tydde på att hemmalaget nog skulle kunna hålla ut.

Eller rättare sagt: Skellefteå såg inte riktigt ut att komma mycket närmare.

– Vi behöver vara starkare på pucken. Men vi gör det ändå bra, vi behöver bara skruva lite till och så är det bara att jaga, konstaterade Oscar Lindberg.

Väl i tredje perioden kom dock en reducering via Anton Heikkinen och hoppet väcktes.

Egna kritiken: ”Klantigt av mig”

Men närmare än ett 3–2-mål kom inte Skellefteå och Géneve-Servette, med Theodor Lennström i laget, blev Champions Hockey League-mästare.

– Det är tufft att förlora, vi hade laddat för att vinna, säger tränaren Robert Ohlsson i Viaplay efter förlusten.

Förra våren förlorade Skellefteå sin fjärde SM-final på tio år. Nu slutade alltså även den här finalen med ett nederlag.

– Det är surt. Det är en tuff start och ett powerplay kostar oss mycket. Vi vet att de är bra där, så det var klantigt av mig, säger Oscar Lindberg.