Känslan är att kemin saknas

Publicerad 2019-12-04

Presentationen av JVM-truppen brukar vara en rätt sömnig historia. 

Så var det inte den här gången.

Förbundskapten Tomas Montén har valt väg – ingen kan säga att han valde den enkla vägen. 

Fem backar valda i NHL-draftens förstarunda kan Juniorkronorna komma att ställa på isen när pucken släpps mot de regerande mästarna Finland på annandagen.

Och då är inte ens draftettan från 2018, Rasmus Dahlin medräknad, han är redan en stjärna i NHL…

Det är i ett sånt överflöd på talangfulla backar att förstarundor som Brynäs Victor Söderström och Leksands Filip Johansson inte tar plats bland sju backar.

Att allsvenska backar som Mattias Norlinder och Adam Ginning går före Söderström den här gången har nog både talangscouter och övrigt hockeyfolk svårt att förstå. 

Jag har inga problem att förstå den förvåningen.

Normalt brukar presentationen av JVM-truppen handla om vilka av marginalspelarna långt ner i hierarkin som kommer med eller inte. Ofta spelare som den breda hockeypubliken inte ens känner till. 

Uttagningar som i ärlighetens namn har ganska lite att göra med slutresultatet i turneringen.

Petningen av Söderström var någonting helt annat.

Att Arizonas förstaval petats för andra året i rad från JVM – trots att han de två senaste säsongerna varit en av de mest omskrivna unga backarna i SHL – blev en stor snackis.

Har aldrig spelat under Montén

Jag tror att en stor orsak till petningen är att Montén och Söderström aldrig hittat någon kemi, trots att de två aldrig har jobbat tillsammans. Min känsla är att det har skavt och gnagt litegrann. Jag vet också att Montén inte är lika imponerad som många andra av högerskytten från Skutskär. Juniorkornornas förbundskapten tog inte ut Brynäsbacken till JVM för ett år sedan och Söderström har, av olika orsaker, tackat nej till alla landslagsturneringar, utom U18-VM där han blev skadad, det senaste året.

Tomas Montén har aldrig coachat Söderström och det kan ha spelat in i beslutet att inte ta ut honom, även om Montén själv förnekar det. Att Söderström inte ens fick chansen att visa upp sig under förlägret i Uppsala förstärker min teori om att det ligger något mer bakom.

Det var en oerhört besviken Söderström som jag pratade med direkt efter beslutet. Han sa mer eller mindre rätt ut att han inte är intresserad av en reservplats om det blir något återbud.

En förbundskapten måste göra sina val. Nu har Tomas Montén valt väg och han valde inte den lätta vägen. 

NHL-klubbarnas draftval är ingen exakt vetenskap om vilka som är de bästa spelarna, eller att lagbygget blir bättre ju fler högt draftade spelare man tar med.

Montén var tydlig med att han ser Nils Lundqvist och Philip Broberg som två offensiva backar. Lägg då till att han hoppas (och tror) på både Adam Boqvist och Rasmus Sandin och det börjar bli ganska trångt om istiden bland topp-4 på backsidan. 

Höga draftval inte lika med succé

Vi vet som sagt inte hur det blir med de två backar som spelar i Nordamerika: Rasmus Sandin och Adam Boqvist. Kommer de här två med är backsidan givetvis den som sticker ut i den svenska truppen, även utan Victor Söderström.

För ett år sedan hade vi fem förstarundor på backsidan och fyra av dem får vara med även i år, Boqvist, Broberg, Sandin och Lundkvist. De är ett år äldre nu och med största sannolikhet ett år bättre och har dessutom JVM-rutin. 

Trots alla talangfulla backar för ett år sedan åkte Juniorkronorna ut redan i kvartsfinal mot Schweiz. Det sämsta resultat på 13 år i ett junior-VM.

När vi gick till final i Ufa 2013, fanns det ingen förstarunda på backsidan, Robert Hägg var högst draftade back som nummer 41.

Samme Hägg var också högst draftad i hemmaturneringen året efter då Juniorkronorna också gick till final. 

Så höga draftval på backsidan är definitivt ingen garanti för framgång och tvärtom.

Tunn forwardssida

Tittar vi på bortom den guldkantade backsidan har vi en trolig förstemålvakt i HV71:s Hugo Alnefelt som har spelat ruskigt bra sedan U18-VM i våras. Både i landslag och klubblag. Vi har en forwardssidan som i ärlighetens namn inte skrämmer någon. Extra tungt att det finns stora frågetecken bakom två av de absolut tyngsta namnen: David Gustafsson och Filip Hållander. Den sistnämnde känns väldigt långt från JVM-spel efter sin fotledsfraktur. När det gäller Gustafsson har han spelat NHL-hockey med Winnipeg hela hösten, men klubben har lämnat en liten öppning för JVM-spel.

Alexander Holtz och Lucas Raymond är givetvis två högintressanta 17-åringar, men vi ska komma ihåg att det bara är i undantagsfall som två år yngre spelare går in och dominerar i en JVM-turnering.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!