Andreas Johansson.

Spelövertaget var tydligt, men utvisningarna sänkte HV 71 i nyckelmötet med Red Bull Salzburg.

Nu är slutspelschansen i CHL långt borta.

– Vi tog för många utvisningar och för många killar spelade inte på 100 procent, säger tränaren Andreas Johansson i SVT.

Det var lite ödesmatch-stämpel över bortamötet med Red Bull Salzburg i CHL-gruppspelets fjärde omgång. Seger skulle betyda serieledning, en förlust en tredje plats i gruppen och ett svårt återstående spelschema.

Salzburg tog en tidig ledning i första perioden som Ted Brithén kunde kvittera med halva matchen spelad. Där och då såg HV 71 klart starkare ut och skapade flera chanser, bland annat hade Ted Brithén ett stolpskott i friläge.

Måste ta full pott

Men när Jönköpingslaget tryckte på för seger kom utvisningarna plötsligt på rad. Emil Johansson satt på botbänken när Brian Fahey gjorde 2-1 och kort därefter gjorde före detta HV-spelaren Brett Sterling 3-1 när Mattias Karlsson var utvisad.

– Jag tycker de kom ut mycket hårdare än oss, vi var inte redo. Jag får ta på mig det. Sen var det en strulig match med mycket utvisningar, säger Andreas Johansson efter matchen.

Därmed är österrikarna i topp av gruppen på nio poäng före finska JYP på åtta poäng medan HV 71 ligger trea på sex poäng. Endast ettan i gruppen är garanterad en plats i slutspelet, HV 71 ska möta JYP borta och hemma i slutomgångarna.

Linköping lyckades med mycket möda ta med sig full pott från bortamatchen mot bottenlaget Bolzano. Avgörande 2-1-målet kom från junioren Gustav Forsling, 18, i slutskedet av tredje perioden.

– Jag får en passning från Chad (Kolarik) och så skjuter jag bara, säger han i SVT:s sändning.

Linköping leder därmed gruppen klart på full pott, tolv poäng.