Prag/Stockholm. Tre Kronor körde över Kanada i första perioden.

Sen rasade allt och Kanada kunde vända och vinna med 6-4.

– Det är en mental härdsmälta som blir när vi har 3-0, säger Pär Mårts i TV 4.

Ishockey-VM

DOKUMENT: Sidney Crosby – Captain Canada

Med stjärnor som Sidney Crosby, Claude Giroux, Tyler Seguin och Jason Spezza har Kanadas VM-lag pekats ut som ett av tidernas bästa lag på pappret.

Men av det syntes inte mycket i första perioden där Sverige körde över favoriten fullständigt.

Forsberg målade igen

Efter 5.06 hittade Loui Eriksson Anton Lander fri framför mål som med Sidney Crosby som ryggsäck kunde sätta öppningsmålet. 2-0 styrde sen Victor Rask in med skridskon efter en stark inbrytning mot mål av Oscar Klefbom innan Filip Forsberg fullbordade drömstarten genom att trycka in 3-0 bakom en passiv Mike Smith i målet.

1-0-skytten Anton Lander var givetvis nöjd med perioden:

– Det är alltid skönt med ledning tidigt i perioden. Första perioden är okej, men Kanada kommer att komma så det gäller att vara beredd från start, säger han till TV 4.

Rasade i andra perioden

Och visst kom lönnlöven ut starkare. Efter en tabbe av i egen zon av Oscar Klefbom kunde Aaron Ekblad göra 1-3 och sen kom två snabba mål till av Kanada. Men Sverige gick till periodpaus med ledning, 4-3, efter att Oscar Möller stänkt in matchen sjunde mål med ett snabbt direktskott.

– Allt det som var bra i första perioden tappar vi i andra, säger en självkritisk Peter Popovic.

Men självkritiken hjälpte inte. Sidney Crosby stal pucken av Oscar Klefbom och passade till Patrick Wiercioch som kvitterade med 9,36 kvar av matchen. När sedan Kanada fick sitt första powerplay i matchen med åtta minuter kvar kom också ledningsmålet genom Tyler Ennis. Matchen slutade 6-4 sedan Tyler Seguin satt sista målet i öppen kasse.

”Måste vara modigare”

Efteråt var Pär Mårts kritisk mot hur laget hanterade sin fina start.

– I båda andra och tredje blir vi lite överkörda. Vi är inte alls på plats, vi är inte spelbara. Det är en mental härdsmälta som blir när vi har 3-0 som vi inte hanterar på rätt sätt, säger han och fortsätter:

– Men vi har visat att vi kan. Nu måste vi kan lära oss av det här och vara modigare. Vi kan inte låta bli att göra mål utan vi måste kunna hantera ledningar.

Oliver Ekman-Larsson till Sportbladet:

– Klart det är frustrerande, det är dåligt att tappa det som vi gjorde, vi ska kunna mala på och spela som i första perioden. Det är något vi får ta lärdom av. Man vinner ingen turnering i dag och man förlorar ingen turnering i dag, säger han.

Därmed pekar allt på att Kanada vinner gruppen och att Sverige som trolig grupptvåa tvingas byta spelort till Ostrava i kvartsfinalen och riskerar att möta lag som Finland eller Ryssland.