AIK spände musklerna i seriefinalen mot Oskarshamn och vände och vann med 5–4.

Kontakten är redan tagen med målkungen i Finland, Malte Strömwall.

Oskarshamn 84 poäng.

AIK 79 poäng.

Så var villkoren och ställningen inför matchen på Hovet på fredagskvällen.

Förutom poäng stod en dos av självförtroende och mod på spel inför den kommande allsvenska finalen, som med stor säkerhet avgörs mellan lagen.

AIK startade klart bäst. 15–11 i skott i den första perioden och i matchens första powerplay, efter att Oskarshamn haft ett klockrent boxplay senaste tiden, dröjde det bara 29 sekunder innan Alexander Deilert lyfte in matchens första mål. Ypperlig skymning av Sam Marklund framför den annars så duktiga Adam Åhman i Oskarshamns mål.

Såg ut att ha avgjort

2–0 låg i luften och i powerplay i den andra perioden pricksköt Anton Holm AIK:s andra mål i spelformen. Den här gången tog det 23 sekunder i spel fem mot fyra.

Matchen såg ut att ha avgjorts efter 16.16 när AIK kom i en spelvändning, två mot en. Jesper Frödén flippade över pucken till Fredric Weigel, som la in pucken mellan benen på Åhman.

Weigels 32:a poäng den här säsongen.

Men Oskarshamn gjorde det man är så bra på – inte ge upp. 3–2 och 3–3 kom inom loppet av 49 sekunder genom Alex Hutchings och Nicklas Heinerö.

En spännande och svängig match fortsatte i samma stil i den sista perioden där Oskarshamn tog ledningen och AIK därefter kvitterade via Daniel Muzito-Bagenda, som senare gjorde matchavgörande 5–4 via ett skott i första krysset. Kedjan med Muzito-Bagenda, Max Lindholm och Gary Nunn var den mest tongivande i hemmalaget i seriefinalen.

– Vi pratade i vår kedja att få ned puckarna djupt på Oskarshamn och det gav effekt. Vid 5–4 såg jag en öppning och sköt. Oerhört skönt att pucken gick in. Haft lite tyngre tidigare, säger matchhjälten Muzito-Bagenda som nu tycker att det är fördel AIK i en eventuell allsvensk final.

– Ja, vi är tyngre än Oskarshamn. Vi vinner på det över fem matcher.

Tre poäng till AIK och toppen tätas till inför de sista tolv omgångarna.

Nyförvärv på gång

15 februari stänger transferfönstret och AIK:s sportchef Anders Gozzi har deklarerat att han ska ha in förstärkningar. Bland annat har fansen swishat in nästan 100 000 kronor till ”fansens lirare”.

Nu är man på jakt efter Koo Koos Malte Strömwall, som tidigare varit i AIK. Han ligger i toppen av poängligan i Liiga och har gjort succé i Finland.

Han har haft kontakt med AIK, enligt uppgift till Sportbladet, och funderar på hur han ska avsluta säsongen då hans finska lag med mycket stor säkerhet missar slutspel och inte kan bli degraderade.

– Just nu fokuserar jag på att vi ska nå play in och slutspel, hälsar Malte via Imessage.