”SHL-spelare är sämst av alla att skydda sig på isen”

Ericsson har tvingats böta mest av alla SHL-spelare: ”Klart det svider”

Publicerad 2018-12-01

Tillsammans har SHL-spelarna bötat drygt 3,3 miljoner kronor på bara fem år. 

Mest har Jimmie Ericsson tvingats betala in med 147 000 kronor. 

– Det svider, klart det svider, men det finns andra saker som svider betydligt mer än pengarna, säger Skellefteåkaptenen.

I samband med alla straff som är på tre matcher eller fler utgår också ett bötesbelopp, som anses motsvara ett visst antal matcher och baseras på hur många matcher som själva avstängningen är på.

När Sportbladet har räknat ihop alla böter i SHL, från 2013 fram till i dag, slutar notan på drygt 3,3 miljoner kronor. Rekordåret var säsongen 2016/17 då 964 800 kronor betalades in

Pengarna som spelarna betalar in går till Svenska Ishockeyförbundet som sin tur i huvudsak använder pengarna till utvecklingscamper för unga hockeyspelare. 

– Jag har sagt i något tidigare sammanhang att det är ett bra ändamål, men att en del av böterna för huvudskador bör gå till hjärnforskningen i stället, säger Jimmie Ericsson

Under perioden 2013 har Ericsson fällts fyra gånger av disciplinnämnden, två av gångerna för en ”checking to the head” och sammanlagt tvingats böta 147 000 kronor.

Har böter en avskräckande effekt?

– Jo, absolut till viss del. Sedan hoppas och tror jag att ingen vill utsätta en annan spelare för en huvudtackling. Oftast är det en miss-tajming mellan minst två individer.

”Ett jättestort problem”

147 000 netto är mycket pengar, hur mycket svider det att betala in så stora summor?

– Klart det svider, men det som svider mest är att det blir en negativ grej som det skrivs mycket om. Och man är inte så stolt över att bli avstängd och få böter för framför allt den huvudtacklingen jag fälldes för (mot Garrett Roe). De övriga avstängningarna jag har åkt på håller jag inte alls med om, säger Ericsson och fortsätter:

– Men just huvudtacklingen är en grej som man gärna hade haft ogjord. Man har det i bakhuvudet ett bra tag och det hämmar ens spel. Summan man tvingas böta svider men det finns flera andra grejer som svider mer. Allt negativt som skrivs i medierna och att man är avstängd och inte kan vara på isen och hjälpa laget.

Hur stort tycker du problemet med huvudtacklingar är i svensk ishockey?

– Jättestort, måste man säga. Med tanke på att det är flera spelare som får men för livet kan det inte bli så mycket värre. 

Orsaken till alla huvudtacklingar och hjärnskakningar är flera, anser Ericsson. Han trycker extra på att spelarna i dag är alldeles för dåliga på att skydda sig själva. 

– Jag upplever att vi i SHL är sämst av alla större ligor när det gäller just att skydda sig på isen.

Hur kommer vi till rätta med det då?

– Jag tror att vi redan har sabbat några år med bristande tacklingsutbildning. Då tänker jag inte i första hand på hur man tacklar, utan hur man inte utsätter sig för fara när man är på isen. Hur man skyddar sig och att man alltid måste vara beredd. När man får pucken i ett utsatt läge kan det inte alltid vara prio ett att ta pucken, ibland måste man släppa den för att inte sätta sig i en farlig situation. Här i Sverige tänker vi mer att: ”här får ingen tackla mig”.

Hur mycket pratar ni om det här i Skellefteås omklädningsrum?

– Vi ger varandra heads up, men det kan pratas mer om det. Framför allt lägre ner i åldrarna måste man lära sig. Det är svårt att bara koppla på om du spelat sedan sex år och så vid 19 år ska du lära dig att ta emot tacklingar och skydda dig, säger Ericsson som också vill lyfta fram att det även finns en hel del respekt ute på isen: 

– När vi mötte Malmö nu senast och ledde med stora siffror hade både (Johan) Olofsson och (Nichlas) Hardt läge att tackla mig och Joakim Lindström där vi inte skyddade oss tillräckligt bra, men båda två avbröt tacklingarna. Diskussionerna som har varit har ändå gett viss effekt men det är en bra bit kvar, säger Jimmie Ericsson.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!