Wennerholm: Sverige var lika grått som höstvädret

Publicerad 2018-11-11

HELSINGFORS. Nej, det blev en bedrövlig sista föreställning för Sverige i Karjala Cup.

Stryk med 0-3 mot hemmanationen Finland, en andraperiod där svenskarna knappt fick låna pucken och två minuter i fem mot tre i början av den tredje utan att få in pucken.

Spelet var lika grått som höstvädret.

Nej, en turnering som startade så succéartat med seger och 3-2 mot Tjeckien i Prag, slutade inte lika lyckligt när det svenska laget landade i Helsingfors.

Ett enda mål på sex spelade perioder och då vinner man naturligtvis inga hockeymatcher.

Efter 1-4 och utskåpning av Ryssland blev det 0-3 mot Finland.

Totalt 1-7 på två matcher är långt ifrån godkänt.

Det var inte mycket som fungerade framåt.

Då fick svenskarna ändå en gyllene chans att komma in i matchen, då finländaren Mika Niemi delade ut en av säsongens fulaste tacklingar i slutet av andra perioden.

Emil Larsson var inblandad i en sargduell med HV-backen Mikko Lehtonen, som höll fast svensken med en bensax, då Mika Niemi kom in som tredje man och med full kraft tacklade Larsson i huvudhöjd.

Svensken hade ingenstans att ta vägen och huvudet manglades mot plexit.

Det skulle gå att göra en avskräckande instruktionsfilm av den situationen, på vad man inte ska göra om man ska visa motspelare minsta respekt.

Det var en gåta att Niemi bara fick 2+2+10 av domarna.

Vill lyfta Bengtsson

Det var en solklar femma och automatiskt matchstraff.

I det läget trodde jag ändå att svenskarna skulle ta chansen, både uppretade och i spel numerärt överläge i fyra raka minuter.

Chansen blev ännu större när Mikko Lehtonen greppade pucken med handsken bara 58 sekunder in i tredje perioden och svenskarna fick spela fem mot tre i två minuter.

Men det blev bara en orgie i nya och missade målchanser.

Det här laget med elva debutanter höll inte hela vägen efter starten mot Tjeckien, då de nya verkligen klev fram och avgjorde den matchen. Att det var så många nya märktes till slut.

Det är inte många som tog ett kliv närmare ett eventuellt VM framåt vårkanten, då konkurrensen troligen blir mördande om det kommer lika många NHL-spelare som vanligt.

Jag vill ändå lyfta fram Linköpings back Lukas Bengtsson, som jag tycker varit SHL:s bäste back i höst och som visade att han håller även på den här nivån.

Han tog många offensiva initiativ och är en stortalang, som är på väg mot ett andra genombrott efter sina sjukdomsbesvär.

Jag tror inte han blir kvar i svensk hockey särskilt länge.

Målvakterna Magnus Hellberg och Lars Johansson går inte heller att lasta för de här förlusterna.

Tio KHL-spelare på isen

Det finns inget att skylla på mer än oförmågan att skapa framåt och framförallt få in puckarna.

På 120 minuters effektiv speltid, var det bara Djurgårdens Jacob Lilja som lyckades göra ett tröstmål, då han gjorde 1-2 mot Ryssland.

Det målet var desto snyggare, då just Lukas Bengtsson öppnade för Lilja och serverade en passning det bara var att skjuta mer eller mindre i tom kasse.

Nu hade Finland ett starkt lag med tio KHL-spelare på isen.

De hade också hemmapubliken i ryggen i ett land, där det fortfarande betyder massor att slå just Sverige.

Den här dagen gick det ovanligt lätt.

Det lär bli en hel del förändringar, då nästa svenska landslagstrupp tas ut inför Channel One Cup i Moskva i mitten av december.

KHL bäst i Europa

Ryssland förlorade överraskande sin avslutningsmatch mot Tjeckien, men vann ändå Karjala Tournament. De var klara segrare redan efter de två första matcherna mot Finland (3-0) och Sverige (4-1).

Det kändes väl som ryssarna inte tog avslutningsmatchen på riktigt allvar när det blev 2-5 till slut och där de båda sista tjeckiska målen kom i tom kasse.

Men de hann ändå visa att de är bäst i den här typen av turneringar. Om de har lusten att vara bäst.

KHL är trots allt Europas i särklass bästa liga.

o o o

Tre Kronors facit i Karjala blev en seger, två förluster och målskillnaden 4–9.

Juniorkronorna hade det ännu värre i Tjeckien, där det blev tre förluster och totalt 2–14 i målskillnad.