Seger för Timrå i SHL-kvalet efter förlängningsdrama

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-03-27

Johannes Salmonsson avgjorde för Timrå.

Oskarshamn hade ledningen fyra gånger på bortais. Timrå klamrade sig fast och ordnade förlängning med 13 sekunder kvar att spela.

Först i andra förlängningsperioden kunde Johannes Salmonsson avgöra kvaldramat för Timrå.

– De har ett äckligt flyt, säger Oskarshamns Oskar Nilsson till Östra Småland.

IK Oskarshamn

Direktkval till SHL och oerhört mycket på spel. Då bjöd Timrå och Oskarshamn på riktig svängdörrshockey.

Timrå hann med en stolpträff innan överraskningslaget från Smålandskusten gjorde 1–0 (3.03) genom Filiph Engsund efter att hemmamålvakten Niklas Svedberg bjudit på en retur rakt ut.

Timrå bjöd på ytor

Gustav Nielsen tog in Timrå i matchen, 1–1 (8.26) innan Markus Modigs vispade in 2–1 ( 9.56) för Oskarshamn och sedan förstod båda lagen att det även krävs lite försvarsspel i den här matchserien.

Lagkaptenen Hampus Larsson såg ut att ta in Timrå rejält i fajten med 2–2 tidigt i andra perioden (22.18) men hemmalaget fortsatte att bjuda på stora isytor, svagt spel i egen zon och Janne Kivilahti gjorde 3–2 för Oskarshamn (38.15) fint framspelad av Arsi Piispanen.

Hemmalaget fortsatte med en krampaktig offensiv i den tredje perioden, men där Timrå till slut – efter tre utvisningar i tät följd för Oskarshamn – kunde trycka in 3–3 genom Marcus Hardgård i spel fem mot fyra (52.40).

Sen Timråkvittering

Men det här Oskarshamn fortsätter att överraska och Timrå bjöd på lägena.

Joakim Thelin kunde enkelt placera in 4–3 (58.16) för gästerna efter suveränt öppnande passning från Arsi Piispanen.

Timrå tog time out, tog ut målvakt och spelade sex mot fem och med bara 13 sekunder kvar lyckades Vilmos Gallo styra in 4–4-kvitteringen med höften.

Dramat gick till förlängning.

Den första förlängningsperioden blev som matchen varit tidigare – svängig, med chanser åt båda hållen. Oskarshamns Oskar Nilsson hade ett skott i stolpen men 20 minuters tilläggstid blev mållösa.

Det blev spel i ytterligare en förlängningsperiod.

Avgjorde efter 82 minuter

I den avgjorde Johannes Salmonsson för Timrå när matchen hade pågått i 82 minuter och 26 sekunder i spel i numerärt överläge inför 6 000 åskådare hemma i NHK Arena.

– Det är en otroligt härlig känsla. Det var en tuff match, väldigt tuff. Det var jäkligt viktigt psykologiskt att vinna det här, säger Salmonsson till CMore.

– Vi var lite bättre än dem i förlängningen. Men all cred till Oskarshamn, det är ett bra lag. Det kommer bli en tuff serie.

Timrås matchvinnare hade receptet klart för att orka ladda om till match två (i bäst av sju), fredag kväll.

– Det är mycket resorb, något sömnpiller och bara cykla av sig i morgon, säger Salmonsson med ett brett leende till CMore.

Oskarshamnsbacken Oskar Nilsson var inte riktigt lika nöjd med matchutvecklingen och speciellt inte med 4–4-kvitteringen som gav förlängning 13 sekunder från slutsignalen.

”Borde ha avgjort”

– Det är hockey, man har varit med om det förr. De har äckligt flyt. Så känns det nu efter matchen. Jag hoppas de vet om det också, att de har rejält flyt, säger han till Östra Småland.

– Vi har stolpskott och några rejäla chanser i period fyra där vi borde ha avgjort.

Oskar Nilsson menar att match ett ändå gav ett klart besked inför match två på fredag kväll.

– Det känns fantastiskt. Vi går in med ett bra självförtroende. Vi är ett bättre hockeylag än dem. Jag tror vi tar det, säger han till Östra Småland.