Publicerad 2015-05-14

Kanada lekte med Vitryssland i kvartsfinalen

27 sekunder tog det för Kanada att göra första målet.

Sen kom tvåan, trean, fyran, femman, sexan, sjuan, åttan och nian(!).

Laget besegrade Vitryssland med 9-0 och hockey-VM:s största slutspelsseger på 21 år är ett faktum.

Ishockey-VM

Storfavoriten Kanada ställdes mot skrällaget Vitryssland i kvartsfinal.

Experten Petter Rönnqvist sa inför matchen

– Det här Kanada-laget vinner 98 matcher av 100 mot Vitryssland.

Det var inget citat han skulle visa sig få äta upp.

”De är långsamma och helt usla”

Spelarna hann knappt gå ut på isen innan det small bakom Vitrysslands målvakt Kevin Lalande. 27 sekunder tog det för Brent Burns att göra 1-0 assisterad av Sidney Crosby.

Under den första perioden hann Kanada med att göra två-,tre- och fyra-noll. Vitryssland fick knappt ut pucken ur zonen och skotten var förkrossande 20-3 till Kanada.

– Vitryssland hänger inte med över huvud taget. Laget är helt utan energi, de är långsamma och helt usla, sa Petter Rönnqvist i TV4:s sändning efter den första perioden.

I den andra perioden fortsatte kanadensarna att trumma på i ett högt tempo. Tyler Seguin fick in 5-0 med ett handlesskott intill första stolpen och Brett Burns andra mål innebar 6-0.

Största segern sedan 1994

Inför kvartsfinalen hade Kanade ett målsnitt på sju mål per match, något man också såg till att bibehålla efter matchen mot Vitryssland. I den tredje akten smällde laget nämligen in tre mål till och slutsiffrorna skrevs till 9-0.

– Inget lag kan slå det här Kanada om man spelar så här. Det är nästan som ett OS-lag. Men samtidigt måste man även se den andra sidan av myntet och Vitryssland kommer in till den här matchen med noll inställning. Det är helt bedrövligt, säger Petter Rönnqvist.

Segern är den största i ett VM-slutspel sedan Finland besegrade Österrike med 10-0 i kvartsfinalen 1994.

Kanada slog också ett annat målrekord. Sedan NHL-proffsen tilläts i VM 1976 har inget lag gjort fler mål i en och samma turnering. Kanadas 58 mål på sju gruppspelsmatcher plus kvartsfinalen slår samma nations rekord på 57 mål från VM 1989 i Stockholm.

För Kanada väntar vinnaren mellan Tjeckien och Finland i semifinal.