Hysteriska formen efter överkörningen

Publicerad 2017-01-16

Mora är i hysterisk form.

En 7–0-överkörning mot Södertälje, tredje raka nollan och seger för åttonde matchen i rad.

– Jag tror att SHL-lagen har respekt för oss nu, säger Pierre Engvall.

Även om bottenlaget Södertälje stod upp tappert i den första perioden, och faktiskt hade en hel del framåt, var det hemmalaget som tog ledningen genom Mathias Bromé.

I upptakten av mittperioden var matchen sedan avgjord.

Kevin Gagné sköt 2–0 drygt tre minuter in i perioden innan Emil Bejmo utökade till 3–0 två minuter senare.

Bejmo blev också tvåmålsskytt när han fixade 4–0 i början av den tredje perioden.

Sedan kom en sällan skådad målexplosion.

Mora sköt tre mål – på 32 sekunder.

180 minuter utan insläppt mål

Först sköt Pierre Engvall både 5–0 och 6–0 inom loppet av 17 sekunder innan Gustaf Jonsson gjorde 7–0 under den galna halvminuten.

– Jag tror att Södertälje gav upp lite i det läget, säger Engvall om målkalaset.

Segern var Moras åttonde (!) raka, men laget är inte bara lyckosamt framåt. Bakåt är det tätt, väldigt tätt.

Mattias Pettersson höll nollan i en match mot Tingsryd den 11 januari och i matchen därpå ville inte Christian Engstrand vara sämre som också höll nollan, i lördags, mot AIK på Hovet.

Och i kväll såg Engstrand till att Mora nu inte släppt in ett mål på 180 minuter.

”Ingen får sväva i väg”

Dala-klubben stormar nu mot den hockeyallsvenska finalen, leder serien med fem poäng och har hela elva poäng till godo på tabelltrean Pantern.

– Det känns riktigt bra just nu. Vi är inne i ett jäkla flow, men det gäller att vi inte får hybris av det här, säger Engvall.

Varför är Mora så bra?

– Det är vår spelidé. Vi tror på den till hundra procent och alla vet vad de ska göra. Vi har ett jäkla tålamod i vårt spel.

Hur svårt är det att inte börja tänka på SHL-kval?

– Det är här och nu som gäller. Och så tror jag alla tänker. Det är därför vi är så bra, för att ingen svävar i väg.

Vad tror du SHL-lagen själva tänker om Mora nu?

– Jag tror att de har respekt för oss. Vi spelar en fartfylld hockey och kan slå alla lag.

Ett annat formstarkt lag är Pantern. De jagade fjärde raka segern, och den sjunde på de åtta senaste matcherna, och såg länge ut att gå mot en seger. Men Tingsryd kvitterade till 2–2 med bara 22 sekunder kvar att spela. Matchen gick till förlängningen, sedan straffar, och då bröts Panterns segersvit. Jonathan Johnsson och Filip Owesson gjorde båda mål på sina straffar och sköt bonuspoängen till Tingsryd.

Björklöven var på väg mot en blytung bortaseger i Uppsala. Mot bottenkonkurrenten Almtuna ledde ”Löven” med 3–0 i upptakten av den andra perioden. Men Almtuna både hämtade upp tremålsunderläget och vände matchen när Emil Larsson gjorde sitt andra mål och avgjorde fram till 4–3 i den tredje perioden.

Det blev en svängig tredjeperiod mellan Timrå och Vita Hästen. Bortalaget vände 1–0 till 1–2 i början av densamma. Timrå svarade med ett snabbt kvitteringsmål innan Vita Hästen lika snabbt återtog ledningen. Timrå hann med ännu en kvittering och matchen gick till straffar. Där blev JVM-spelaren Jonathan Dahlén hjälte och enda målskytt.