Wennerholm: Jag ler från öra till öra

Jag satte mig slokörad framför tv:n för att se Tre Kronor åka på en ny förlust.

Tre raka torskar i Karjala Cup och nu en rysk stjärnparad som premiärmotstånd i Channel One Cup.

Och vad händer?

Sensationell seger och jag sitter fortfarande och ler från öra till öra.

Det kändes nästan löjligt bra när svenskarna gled ifrån till en ledning med 2-0 redan i första perioden och sedan gjorde 3-0 precis i början av den tredje.

Så långt var det en gul svensk maskin mot den som historiskt alltid brukar vara röd.

Det blev 4-3 till slut mot ett ryskt landslag som var ett helt annat än det som slog svenskarna med 4-3 i Karjala Cup.

Det var ett ungdomligt C-landslag.

Nu kom ryssarna med det bästa de hade att ställa på isen. Nästan ett VM-lag.

Men det hjälpte inte mot ett svenskt landslag som jobbade stenhårt i sextio minuter och hade matchvinnartyper som inte fanns med senast.

Framförallt CSKA-målvakten Lasse Johansson som hade hemmaplan i den här matchen i Moskva och som var helt suverän i kassen.

Det kändes som han spelade till sig en VM-plats redan i december.

Han är ju inte bara den där moderna, täckande målvakten, utan har den blick för spelet som gjorde legendarer som Pelle Lindbergh och Pekka Lindmark så stora.

Gammal Henke-klass

Inga jämförelser i övrigt förstås, men Lasse Johansson har en förmåga att vara underhållande i kassen på samma samma sätt de gamla målvaktshjältarna.

Det är sällan kul att titta på en modern målvakt, men det finns undantag och guldhjälten från Frölunda 2016 tillhör dem.

Han höll gammal Henke-klass i det slutspelet innan han försvann till Moskva.

Dessutom är han bra med klubban och spelet runt egen kassen. Han Hade till och med en andraassist till svenskarnas 1–0.

Nu räddade han segern då ryssarna tog över matchen totalt efter svenskarnas drömöppning och 3-0. De vann skotten med 38–9 i de två sista perioderna.

Sedan var det friskt blod framåt i den här matchen med KHL-forwards som Magnus Pääjärvi, André Petersson och Malte Strömwall.

Malte Strömwall har varit en sensation den här säsongen och är totalt sett en av de absolut hetaste svenskar internationellt.

Vi har ju mest fokus på svenskarna i NHL här hemma, men Malte ligger åtta i KHL:s poängliga sin debutsäsong i Ryssland.

Den 25-årige Malte Strömwall som de flesta räknat bort efter flera misslyckade försök att slå sig in i SHL. Han startade om med en succésäsong i allsvenska AIK 2015-16, som gav ett tvåårskontrakt med New York Rangers, men var tillbaka i Europa och finska KooKoo redan efter en misslyckad säsong i Hartford Wolf Pack.

Och räknades bort en andra gång.

Oerhört viktigt för ”Garpen”

Men två säsonger i Finland och han var tillbaka på banan igen.

Och i KHL har han gjort sådan succé i HK Sotji att jag undrar om han inte snart är tillbaka i NHL igen.

Nu var han en av de spelare jag njöt av att se den här kvällen, speciellt när han satte på turbon i början av andra perioden och satte 3-0.

Skridskoåkningen har han alltid haft, men nu hänger allting annat med också.

Då är han en fröjd att se.

Ni kanske det känns lite överdrivet att hoppa jämfota efter en match som ryssarna dominerade totalt de två sista perioderna. Men Sverige hade 3-0 och det finns inget svårare att leda med tidigt i matchen enligt vissa.

Och det kändes naturligt att motståndarna tog över i jakten på att komma tillbaka i matchen.

Svenskarna hade ingen anledning att blotta sig i onödan.

Oerhört viktigt också för nye förbundskapten Johan Garpenlöv och hans assisterande kaptener Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom att få vinna för första gången.

Det kunde inte ha kommit lägligare.

Till sist:

Stort plus också till Emil Sylvegård som spelade med ett hjärta stort som Röda Torget. Fjärdekedjan med Sylvegård, Fredrik Händemark och Daniel Brodin drog inte bara ett tungt lass matchen igenom. De låg även bakom Brodins viktiga 2–0. Stort jobb i det tysta.