Leksand straffat av Malmö – mot SHL-kval

Publicerad 2020-03-03

Leksand tappade viktiga poäng borta mot Malmö.

Dalaklubben föll med 2–3 efter straffläggning och nu tyder i princip allt på att Leksand får kvalspela för att hänga kvar i SHL.

Leksands IF

Under landslagsuppehållet i början av februari tog den förre NHL-stjärnan Ulf Samuelsson över som tränare för Leksand sedan klubben sparkat Roger Melin.

Han fick inleda med fem raka förluster, men Leksand tog sedan tre raka trepoängare innan det blev en 2–8-smäll mot topplaget Skellefteå i lördags.

Kvitterade i slutet

Borta mot Malmö såg nästjumbon ut att studsa tillbaka, men skåningarna kvitterade till 2–2 med sex minuter kvar att spela av ordinarie tid och tog matchen till en mållös förlängning.

Efter slutsignalen blev det irriterat på isen och efter ett slagsmål delades fyra matchstraff ut för fighting, till Malmös Lars Bryggman och Fredrik Händemark och till Leksands Daniel Gunnarsson och Patrik Zackrisson.

I straffläggningen avgjorde Carl Persson för hemmalaget och sköt extrapoängen till Malmö.

Även om chansen lever rent teoretiskt lär Leksand nu få sikta in sig på kvalspel för att hänga kvar i den högsta serien. Dalaklubben har tolv poäng upp till säker mark med fyra SHL-omgångar kvar att spela och har dessutom en klart sämre målskillnad (–49) än tabelltolvan Linköping (–23).

Leksand var det klart bättre laget under den första perioden i Malmö arena. Redan efter 2.20 kom ledningsmålet när Oskar Lang i numerärt överläge styrde in Spencer Abbotts passning.

Drygt två minuter senare slog Lang till igen. Då fick Leksandsforwarden pucken till skänks av Malmöbacken Adam Ollas Mattsson och Lang kunde enkelt runda Oscar Alsenfelt i hemmamålet fram till 2–0.

– Det var skönt att få utdelning. Jag hade några lägen förra matchen, som jag borde ha gjort mål på, sade Oskar Lang till C More i periodpausen.

Malmö vaknade dock till i slutet och Carl Persson kunde reducera när han fick fritt fram efter ett dåligt byte av Leksand.

Leksands tränare Ulf Samuelsson fick se sitt lag tappa viktiga poäng borta mot Malmö.

Tappade pucken

Efter en mållös andra period hamnade Lang återigen i centrum i slutet av den tredje perioden, men av en helt annan anledning.

Med knappt sex minuter kvar att spela tappade Lang pucken när Leksand skulle etablera sitt powerplay-spel i offensiv zon. Christoffer Forsberg, som gjorde sin 300:e raka tävlingsmatch för Malmö, snappade upp pucken och skrinnade ifrån fram till 2–2-kvitteringen bakom Axel Brage i bortamålet.

Leksand möter närmast Färjestad på hemmais. För Malmö väntar Skellefteå på bortaplan.