Tre mål av Pesonen när Växjö krossade Mora

Detta tack vare en finsk hattrick-hjälte – och en debuterande målskytt i SHL.

– Det här har varit en dröm sedan man var liten, säger Filip Cederqvist till C More.

Svenska mästarna Växjö har haft en trög start på säsongen och huserade på en åttondeplats inför den 15:e omgången i SHL.

Men hemma mot Mora blev det islossning.

Hemmalaget fick en drömstart på matchen när Janne Pesonen satte ledningsmålet redan efter 27 sekunder.

Matchen blev helt i den 36-årige veteranens smak – och bara två minuter senare gjorde finländaren sitt andra mål för dagen. Detta när han med en hel del flyt hittade nätet från en minimal vinkel i powerplay.

– Det var turligt. Men jag tar den, säger han till C More och erkänner:

– Det var menat som en passning.

Första målet i SHL

Mora tog efteråt timeout och reducerade snabbt genom Spencer Abbott. Men kort därpå dödade Julius Juntilla gästernas hopp om en vänding när han satte 3–1 innan den första periodvilan.

I den andra perioden kom det avgörande rycket när Janne Pesonen fastställde sitt hattrick – återigen efter att ha stänkt in pucken från en snål vinkel.

Och bara åtta sekunder senare, med 3.23 kvar av den andra perioden, small det igen. Detta när 18-årige Filip Cederqvist med ett välplacerat slagskott pangade in sitt livs första SHL-mål.

– Det var väldigt skönt. Det här har varit en dröm sedan man var liten, säger han till C More och tillägger:

– Det var bara skjuta. Det var det jag tänkte. Bra passning av Nisse (Nils Carnbäck).

I den tredje perioden fastställde Pontus Netterberg slutresultatet till 6–1.

Mora är fast förankrat på sistaplatsen medan Växjö är ny sjua i tabellen.