Matchfakta 29/9

Södertälje-Brynäs 2–1 (2–0, 0–1, 0–0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-29

Första perioden: 1–0 (0.17) Tomas Kollar (Per Hallin, Martin Cibak), 2–0 (6.39) Per Hallin (Tomas Kollar, Martin Cibak).

Andra perioden: 2–1 (5.05) Daniel Johansson (Ove Molin).

Skott: 22–33 (10–9, 6–14, 6–10).

Utv, Södertälje: 7x2. Brynäs 6x2.

Domare: Niklas Persson, Onsala.

Publik: 4908.

Analys: Efter 14 mål på två matcher kom Brynäs till Södertälje. Men det blev kalldusch direkt med mål efter bara 17 sekunder, ett mål som kom till på grund av ett lojt Brynäsförsvar. SSK dominerade första perioden och fick snart in tvåan också, ett mål som målvakten Markus Korhonen får ta på sig. Martin Cibaks skott från blålinjen touchade plockhandsken och trillade in i mål. Då hade Korhonen fortfarande inte fått göra en riktig räddning. Brynäs kom in i matchen och SSK lade sig mer på kontring. Bland annat hade Brynäs två tillfällen med spel fem mot tre, men SSK höll undan och tog andra raka hemmasegern. (TT)

Skellefteå-Frölunda 3-1(1–0, 0–0, 2–1)

Första perioden: 1–0 (10.30) Erik Forssell (Christoffer Norgren) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 2–0 (7.19) Pontus Petterström (Fredrik Lindgren), 2–1 (14.25) Jonas Nordquist (Toni Söderholm) spel fem mot fyra, 3–1 (19.32) Lee Goren spel fyra mot fem mål i tom kasse.

Skott: 34–22 (13–6, 8–8, 13–8).

Utv, Skellefteå: 7x2. Frölunda 7x2.

Domare: Mikael Lindqvist, Järfälla.

Publik: 5026.

Analys: Skellefteå tog sin första seger i sin ombyggda arena. Laget besegrade Frölunda med 3–1 och segern var helt i sin ordning. Erik Forssell, nyförvärvet från Björklöven, gav Skellefteå ledningen med 1–0 i första perioden och de siffrorna hade kunnat vara större. I sista perioden utökade Skellefteå ledningen genom Pontus Petterström. Frölunda reducerade, men Lee Goren fastställde slutresultatet till 3–1 i tom kasse i slutet. Planens lirare var de båda burväktarna, Ari Ahonen i Frölunda och Andreas Hadelöv i AIK. (TT)

Modo-Timrå 1-4 (0–2, 0–1, 1–1)

Första perioden: 0–1 (3.37) Björn Svensson (Robert Carlsson), 0–2 (7.11) Mika Pyörälä (Timo Pärssinen, Riku Hahl).

Andra perioden: 0–3 (7.58) Peter Regin (Anton Axelsson, Oscar Sundh) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 0–4 (4.47) Robin Jonsson (Robert Carlsson) spel fem mot fyra, 1–4 (12.40) Jari Tolsa (Oscar Steen, Niklas Sundström).

Skott: 30–18 (8–6, 9–4, 13–8).

Utv, Modo: 8x2. Timrå 9x2, 1x10.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 7600.

Analys: Ett effektivt Timrå besegrade ett ineffektivt och försvarsmässigt virrigt Modo. Så lyder den korta sammanfattningen av årets första Västernorrlandsderby i elitserien. Timrå vann med 4–1 efter att ha grundlagt segern med två snabba mål i första perioden. Modos försvar var då överallt på isen - bortsett från där de borde varit. Rent spelmässigt tog Modo över under andra halvan av matchen men hemmalaget hade förtvivlat svårt att skapa riktiga målchanser. Samtidigt var Timrå skickligt när lägena väl kom. 0–4 i början på tredje perioden sänkte ridån helt. Timråbacken Robin Jonsson drog till från blålinjen, och Modobacken Mattias Timander styrde pucken rakt upp i krysset bakom Karol Krizan. 1–4-målet som Jari Tolsa petade in var knappast någon tröst för regerande mästarna. (TT)

Linköping-Luleå 3-1 (2–0, 0–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (3.43) Patrik Zackrisson (Patric Blomdahl), 2–0 (11.13) Mattias Weinhandl (Tony Mårtensson, Jonas Junland).

Andra perioden: 2–1 (8.58) Martin Chabada (Linus Omark, Jan Sandström).

Tredje perioden: 3–1 (11.20) Mattias Weinhandl (Tony Mårtensson, Patrik Zackrisson).

Skott: 36–26 (11–11, 11–10, 14–5).

Utv, Linköping: 6x2. Luleå 6x2, 1x10.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 6014.

Analys: Linköping återhämtade sig snabbt efter det pinsamma raset till 1–9 mot Brynäs i torsdags. Även om det stundtals såg lite darrigt ut var östgötarna det bättre laget. Efter två snabba mål i den första perioden verkade LHC på väg att gå i från - men gästerna försvarade sig bra, reducerade och var på vippen att kvittera i mittakten. Hemmalaget höjde sig i den sista perioden och Mattias Weinhandls 3–1 avgjorde. NHL-förvärvet, som vann skytteligan i elitserien 04/05, gick poänglös de två första omgångarna - men svarade nu för två mål. (TT)

Färjestad-Mora 7-3 (2–0, 2–1, 3–2)

Första perioden: 1–0 (1.08) Fabian Brunnström (Mikael Johansson, Jens Skåhlberg), 2–0 (15.06) Mikael Johansson (Per Åslund, Thomas Rhodin) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–0 (0.30) Esa Pirnes (Eero Somervuori), 3–1 (6.43) Marco Tuokko (Håkan Bogg, Johan Lindström) spel fem mot fyra, 4–1 (12.02) Mathias Johansson (Christian Söderström, Thomas Rhodin).

Tredje perioden: 5–1 (8.47) Pelle Prestberg (Jörgen Jönsson), 6–1 (12.34) Jonas Höglund (Jörgen Jönsson, Pelle Prestberg) spel fem mot fyra, 7–1 (13.58) Per Åslund (Mikael Johansson, Fabian Brunnström), 7–2 (18.23) Ivan Huml (Tomas Harant, Mikko Kurvinen), 7–3 (18.34) Jonathan Granström (Mikko Kurvinen, Daniel Wessner).

Skott: 26–29 (11–4, 6–7, 9–18).

Utv, Färjestad: 10x2. Mora: 10x2.

Domare: Sami Partanen, Finland.

Publik: 6735.

Analys: 1–0 till Färjestad redan i andra bytet, den mardrömsöppningen hämtade Mora sig aldrig ifrån. Förutom en kort period i mitten av andra perioden styrde

Färjestad spelet matchen igenom och segern var aldrig hotad. Till sist vann värmlänningarna övertygande med 7–3 (2–0, 2–1, 3–2) och trots sju olika målskyttar var det ”Dribbelkedjan” med Mikael Johansson som center och Per Åslund och Fabian Brunnström på kanterna som var mest framstående med ett mål var.

HV71-Djurgården 4-4(1–2, 1–0, 2–2, 0–0)

Första perioden: 0–1 (13.09) Nichlas Falk, 1–1 (19.02) Per Ledin (Andreas Jämtin, Jan Hrdina) spel fem mot fyra, 1–2 (19.54) Kristofer Ottosson (Patric Hörnqvist).

Andra perioden: 2–2 (17.29) Jukka Voutilainen (Martin Thörnberg).

Tredje perioden: 2–3 (5.30) Kristofer Ottosson (Dick Axelsson, Niklas Anger) spel fem mot fyra, 3–3 (6.13) Per Ledin (Jan Hrdina, Mikko Luoma), 4–3 (11.08) Pasi Puistola (Johan Davidsson, David Petrasek), 4–4 (16.16) Dick Axelsson spel fyra mot fem.

Skott: 39–25 (13–4, 9–9, 16–11, 1–1).

Utv, HV71: 3x2. Djurgården 7x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 6920.

Analys: När varken elitseriens poängkung från förra säsongen, Fredrik Bremberg eller VM:s dito Johan Davidsson hade någon lycka, klev andra spelare fram i denna match. Både DIF:s Kristoffer Ottosson och HV:s Per Ledin blev tvåmålsskyttar. Matchen var jämn och lagen följdes åt målmässigt hela tiden. Hemmalaget spelade stora delar av matchen med fyra hela femmor och hade därmed kraft kvar ända till slutet. HV såg ut att gå mot seger, men med fyra minuter kvar av ordinarie tid slet sig Dick Axelsson loss i box play och satte 4-4 snyggt bakom Stefan Liv. HV-målvakten hade ingen bra dag, Djurgårdens tre första mål kom efter två returer och ett löst skott som Liv tappade in.