Nya licensregler inom ishockeyn

Publicerad 2017-06-17

Nu står det klart att det blir ett nytt gemensamt licenskrav för föreningar från SHL ner till hockeyettan.

– Hockey-Sverige står enade kring reglerna, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson efter dagens förbundsmöte.

Men det passar inte alla.

– Tyvärr lever förbundet i en helt annan stratosfär ibland, kan jag känna, säger Västerviks klubbchef Magnus Nilsson.

Följ ämnen

Efter att nyheten om att kapitalkraven på de svenska ishockeyföreningarna kan komma att höjas rejält kom för ett par veckor sedan röstades i dag förslaget igenom på ett förbundsmöte.

Förslaget, som togs fram av Svenska ishockeyförbundet tillsammans med enmansutredaren Hans Nyberg, innebär tio miljoner i eget kapital för SHL-klubbar, fyra miljoner för hockeyallsvenska klubbar och 500 000 för hockeyettan-lagen.

En betydande ökning jämfört med dagens fyra miljoner kronor i SHL och en miljon i hockeyallsvenskan.

”Togs samstämmigt”

De 22 distrikten i landet och SHL-lagen hade rösträtt, och under gårdagen ägde en genomgång rum där även intresseorganisationerna, så som hockeyallsvenskan, var med.

– Beslutet togs samstämmigt, och det känns skönt att hockey-Sverige står enade kring reglerna vid en sådan här stor och viktig fråga, säger Anders Lasson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

Sportbladet pratade för en vecka sedan med ett par upprörda klubbchefer i mindre hockeyallsvenska klubbar som bland annat tycker att det ställs högre krav på dem för att de är en liten förening. Västerviks klubbchef Magnus Nilsson berättade då att de skickat in en skrivelse där de motsatte sig det nya förslaget.

– Smålands ordförande Roland Lundqvist läste upp skrivelsen från Västervik men när vi väl gick till det formella mötet för att ta beslut låg bara styrelsens förslag på bordet, säger Anders Larsson.

Nådde någon annan kritik er?

– Nej, inte på det viset. Sedan har det varit en lång process med många viktiga diskussioner.

”Känns märkligt”

Magnus Nilsson är fortfarande inte nöjd.

– Det känns väldigt märkligt. Någon kanske borde ha räknat i procent vad det innebär. Det är ingen nyhet skiljer mycket i omslutning mellan en mellanstor allsvensk klubb och en stor SHL-förening. Som gräsrotsutövare och på föreningsnivå kan jag känna att förbundet tyvärr lever i en helt annan stratosfär ibland. De förstår inte vår vardag och det vi brottas med.

Känner du att ni blivit lyssnade på?

– Vi har i alla fall inte suttit tysta. Man har hört oss och det känns väldigt bra att vi står upp för det här och och slåss mot väderkvarnen. Vi hade ingen förhoppning om att förändra, men nu kan ingen komma sen och säga: ”Varför sa ni ingenting?”.

Anders Larsson förklarar syftet med de nya licenskraven:

– Vi måste ta ansvar för hockeyn och varumärket svensk ishockey och säkerställa ekonomin över tid. Det är absolut inte bra om ett lag går i konkurs mitt under säsong. Det kan till exempel påverka deras ungdomsverksamhet och hela serien. Vi behöver stabila föreningar och ordning och reda på högsta nivå.

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!