Ryssland fortsatt fläckfritt – slog Schweiz

Publicerad 2019-05-19

Det blir ett fortsatt obesegrat Ryssland som tar sig an Sverige i VM-ishockeyn på tisdag.

Ett vackert mål per period ordnade 3–0 mot Schweiz och en sjätte raka seger för den ryska björnen.

En för dagen både spelsugen och hetlevrad rysk björn.

Ryssland fick en smakstart på sin näst sista VM-gruppspelsmatch mot Schweiz.

Artjom Anisimov hade det sista bladet på 1–0-pucken när matchuret stod på 3.36 – men det var snarare Washingtonstjärnan Dmitrij Orlov som borde ta det mesta av credden för målet.

Med sina dribblingskonster fick Orlov det schweiziska försvaret att se ut som en mejeriprodukt från samma land innan han med en backhand levererade pucken till en fri Anisimov.

Nästa drömmål skulle komma i nästa period– och då fick svenske William Nylander sällskap i toppen av poängligan.

Tampa Bay-stjärnan Nikita Kutjerovs välplacerade avslut vid första stolpen gav 2–0 – och var hans 13:e poäng (fem mål och åtta assist) i mästerskapet. Skottet var utsökt, samspelet med Nikta Gusev som föranledde målet likaså.

”Det är oturligt”

I period tre skulle han ta ensam ledning i den individuella VM-statistiken.

Ett nytt, ryskt mönsteranfall ledde till att Kutjerov placerade in sin andra, och Rysslands tredje, kasse för dagen. Hans 14:e poäng i mästerskapet.

Schweiz hade, tro det eller ej, även de en hel del lägen att näta under matchens gång. Den ryske andrakeepern Alexander Georgijev gick dock inte att överlista.

Georgijev stod för sin andra nolla på två VM-matcher.

– Killarna spelade grymt. Vi fick ett tidigt mål och det hjälpte oss mycket, säger New York Rangers-målvakten till SVT.

Däremot lyckades Schweiz i alla fall att irritera ryssarna.

Bland annat var storstjärnorna Ilja Kovaltjuk och Roman Josi i luven på varandra efter avblåsning strax innan första pausvilan – detta strax efter ett misstänkt ryskt försök till en så kallad ”slew-footing” signerat ryske Nikita Zadorov.

– Det är oturligt. Jag ville inte göra en tripping, säger Zadorov, som fick en tvåminutare för just tripping efter sin bentackling, till SVT.

Finland vann igen

Finlands seger mot Frankrike i den andra gruppen var en karbonkopia av Rysslands – åtminstone sett till målstatistiken.

De finska lejonen besegrade Frankrike med 3–0, och gjorde även de ett mål per period.

Finland, likt Ryssland, toppar därmed sin grupp inför den sista gruppspelsrundan.