Mora bortaslog och passerade HV

Publicerad 2018-10-25

Mora lämnar botten av SHL-tabellen. Dalalaget tog en stark 5–2-seger borta mot HV71 efter att ha vänt dubbla underläge redan i den första perioden.

Förra säsongen gjorde Michael Haga ett mål i SHL.

HV71

Efter elva matcher den här säsongen har norrmannen svarat för sex fullträffar och hjälpt sitt Mora att rubba några av seriefavoriterna tidigt på säsongen.

Forwarden svarade för ännu en fullträff när han satte 1–1 borta mot HV71 i Kinnarps arena.

– I dag hade jag lite tur. Men det var bra spel av mina lagkamrater. Den gick på skridskon och in. Ibland går puckarna in, säger Haga.

Ja, för nog gick puckarna in för Mora. Hagas kvittering blev startskottet för en målfest för Dalalaget. Gästerna vann till slut matchen med 5–2.

– Jag tycker att vi spelar bra i 60 minuter. Vi vågar spela utan respekt mot HV. Vi vet att de har ett bra lag men vi gör en bra match. Jag är riktigt nöjd med tre poäng, säger Haga.

HV:s stjärnor räckte inte till

Men det var hemmalaget som öppnade målskyttet redan efter dryga minuten när Marcus Ljungh gjorde mål för tredje matchen i rad.

Efter Hagas kvittering satte visserligen Mattias Tedenby sitt tolfte poäng på elva matcher när han på ett läckert sätt fintade Isak Wallin i Moras mål och snärtade upp 2–1 i krysset.

Fast där tog det roliga slut för hemmalaget den här torsdagskvällen framför de drygt 6 200 på läktarplats.

Mora kvitterade ytterligare en gång när Matt Bailey hittade rätt efter drygt nio minuters spel. Innan den första perioden var över hade Michael Keränen dessutom glidit förbi två HV-spelare och lagt en puck längs isen förbi Felix Sandström i HV:s mål.

Hemmalaget hade visserligen mer av spelet. Men det var Mora som gjorde målen.

Emil Aronsson rakade in 4–2 i slutet av den andra perioden när han hamnat helt fri framför Sandström.

Kort senare kom också 5–2 när Ryan Johnstons skott från backposition letade sig in i powerplay.

Målvakten hyllas

HV71 pressade på för att närma sig motståndaren målmässigt. Men Isak Wallin – som ersatte skadade Christian Engstrand – stod för en bra insats och fick efter match beröm för sitt spel.

– Isak storspelar i hela matchen. Men i framför allt andra och tredje perioden när de är på jakt, säger Moras tränare Mats Lusth.

Även Haga håller fram sin burväktare som en betydande faktor för trepoängaren.

– Isak Wallin gör det bra i målet så det var roligt för honom också, säger Haga.

Segern innebär att Mora lyfter i SHL-tabellen. Laget har nu spelat in 15 poäng på elva matcher.

Trepoängaren i Jönköping innebär dessutom att Dalaklubben kliver förbi HV71 som står kvar på sina 14 poäng.

För Mora väntar nu en bortamatch mot Luleå på lördag. HV71 tar sig an nykomlingen Timrå på bortais samma kväll.