Jättemisstag av ”Monstret”

Publicerad 2020-01-18

Ett jättemisstag av målvakten Jonas Gustavsson gav Linköping tionde raka förlusten, vilket är nytt klubbrekord.

Han gav ett friläge till Växjös Roman Horak, som gjorde karriärens lättaste mål.

Krislaget Linköping hade inför lördagsmatchen inte vunnit på nio matcher, eller sedan den sjunde december om man hellre vill.

Och för motståndarna Växjö var läget inte så mycket bättre eftersom man kom till spel med tre raka förluster.

Två sargade lag.

Som jagade att bryta en negativ trend.

Linköping tog ledningen med 1–0 i powerplay, givetvis, av Jarno Kärki. Och powerplay-maskinen ökade på till 2–0 i spel fem mot fyra. En strålande passning, en flipp över Daniel Rahimis ben, från Adam Helewka gav Henrik Törnkvist öppet mål och krislaget hade ett stabilt grepp om händelserna. Det var för övrigt Linköpings 29:e mål i powerplay och med den noteringen är man bäst i hela SHL.

Men lika bra som man är i powerplay, lika dålig är man på att spela på en ledning efter att man gjort första målet.

Inför matchen hade Linköping tagit ledningen elva gånger den här säsongen, men bara vunnit en av matcherna. Rekorduselt.

Misstag sänkte LHC

Så därför blev det oroliga ögon i Linköpingslägret när Växjö fick häng i och med reduceringen till 1–2 i den andra perioden.

Och det blev inte bättre när Växjö-backen Mika Koivisto gjorde 2–2 i början av den tredje perioden.

Den tredje perioden slutade mållös efter en turbulent epilog där Adam Ginning knätacklat Emil Pettersson som förde med sig omfattande känslor på isen.

I förlängningen avgjorde sedan Växjö efter att Linköpings målvakt Jonas Gustavsson chansat och försökt frispela en lagkamrat. Men Roman Horak läste passningen och fick totalt öppet mål.

Det här var Linköpings tionde raka förlust och i åtta av matcherna i sviten har Linköping förlorat med 2–3.