GÄVLE. Det här blev ett väldigt hårt uppvaknande, Malmö

Negativt: Försvarsspelet såg förjävligt ut.

Positivt: Det var väldigt lätt att se vad som måste rättas till.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Fem insläppta mål på tjugoåtta minuter. Malmös nya sejour i SHL började allt annat än bra. Under första halvan av matchen var försvarsspelet så svagt att jag funderade på att ta fram skämskudden på pressläktaren.

Det läckte egentligen på alla möjliga ställen på Björn Hellkvists skuta. Då spelade det ingen roll att anfallsspelet stundtals var godkänt.

Släpper man in fem mål på bortaplan innan halva matchen är spelad blir det väldigt, väldigt svårt att vinna. Nu blev det 6–3 till Brynäs och det hade kunnat vara ännu mer.

Annars började det helt okej för skåningarna.

Man sårade Brynäs hårt några gånger med sina spelvändningar, där man kom med många spelare och till snabba avslut. Mattias Persson gjorde 1–0.

Brynäs sätt att såra Malmö var genom hård forechecking och redan från början tog Malmös backar alldeles för mycket tid på sig med förstapasset och framför allt valde de för svåra alternativ.

Det var naivt och utan ödmjukhet.

Och det skulle straffa sig senare i perioden.

Johan Ivarsson gav bort pucken i egen zon och Daniel Mannberg kunde göra 2–1

30 sekunder senare ett misslyckat byte i helt fel läge. Friläge för Jacob Blomqvist som distinkt sköt 3–1.

Var helt bortblåst

Om spelet i egen zon var det stora problemet i den första perioden var problemet ett annat i mittperioden.

Malmö blev överspelat högt, tappade ännu fler spelare genom mittzonen och Brynäs kunde alldeles för enkelt göra två mål i början av den andra perioden.

Den hårda backcheckingen som varit Malmös signum under senare år var helt bortblåst.

Den tilltänkta superkedjan med Galiardi, Thuresson och Mueller åkte runt i ett sorts vakuum. De var inget hot offensivt och de hade stora problem med försvarsspelet.

Det minst flashiga nyförvärvet, Kent McDonell, såg med sina två mål till att Malmö ändå hade lite kontakt när den tredje perioden började.

Bara en match av 52 är spelad och Malmö vet vad som måste rättas till. Men det måste ske fort om det inte ska bli en riktigt tung start för nykomlingen.

Blandade och gav

Brynäs blandade också och gav en hel del i hemmapremiären. Även här var det stundtals väldigt virrigt i försvarsspelet. Speciellt efter 4–1-målet och hela andra perioden ut. Den på förhand nederlagstippade Gävleklubben har en hel den offensiva kvaliteter och med Thomas Berglund som tränare kommer försvarsspelet att sitta så småningom. I kväll saknade de dessutom både Simon Bertilsson och Lukas Kilström.

Jag är en av få som tycker Brynäs är starkare den här säsongen än förra. Nu var inte Malmö något riktigt test.

Det får vi på lördag. Då väntar Färjestad i Löfbergs Arena.