Tre Kronor föll tungt mot Ryssland i Karjala

Jakob Lilja målskytt för andra matchen i rad

Publicerad 2018-11-10

Efter en mållös period trillade målen in i Helsingfors.

Trots en reducering från Jakob Lilja lyckades Tre Kronor inte komma ikapp Ryssland – som vann med 4–1 i Karjala Cup.

– Det är självklart att de lägger sig ner, säger förbundskapten Rikard Grönborg till SVT.

Tre Kronor stod för en stark matchinledning med mycket puckinnehav – men Ryssland ökade pressen fram mot slutet på den första perioden. Trots två powerplay lyckades de inte få hål på Magnus Hellberg – som ersatte Lars Johansson i målet – och båda lagen gick ut mållösa i pausen.

Kuzmenko gav Ryssland ledningen

Det dröjde en halvtimme innan publiken fick se matchens första mål. Det var Ryssland som tog en välförtjänt ledning när Andrei Kuzmenko satte pucken i nät, assisterad av Alexander Barabanov.

Ryssarna fortsatte pressa Tre Kronor och var det spelförande laget under den andra perioden.

Med drygt en minut kvar av perioden kom Yevgeni Ketov helt fri mot Hellberg och gjorde inga misstag när han gick förbi målvakten och lade in pucken i mål. Det svenska försvaret missbedömde situationen och hängde inte alls med i omställningen i eget powerplay.

Lilja fortsatte sin målproduktion

Tre Kronor kom med ett snabbt svar i den tredje perioden. Truppdebutanten Jakob Lilja, som gjorde mål mot Tjeckien, reducerade till 1–2 vid 45.18 efter en tjusig passningskombination.

Målet gav svenskarna hopp – men ytterligare ett mål från Andrei Kuzmenko med tio minuter kvar utökade Rysslands ledning till 1–3.

Trots att Sverige spelade upp sig i slutminuterna satte Ryssland spiken i kistan när Andrei Loktionov fick ett friläge mot öppet mål och säkerställde 1–4 med drygt två minuter kvar.

”Självklart att de lägger sig”

– Vi står upp jättebra tycker jag. Tyvärr får vi inte studsarna med oss, och lite domslut... Och framför allt gör de ett mål när vi är en man mer. Men vi får lära oss av det här, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg till SVT efter matchen.

Han anser att ryssarna förstärker flera situationer på isen.

– Det är självklart att de lägger sig ner men det får andra bedöma, om det var rätt eller fel, säger Grönborg.

Förlusten mot Ryssland kommer efter Tre Kronors 3–2-seger mot Tjeckien i första matchen. Sveriges nästa motståndare är Finland som man möter på söndagen klockan 16.30.