Storebrodern om fina storyn: ”Ville inte lämna honom”

Johan Forsberg om brodern Tobias Forsbergs skada

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Under onsdagen gör Johan Forsberg sin första träning med nya klubben.

34-åringen har gått igenom en händelserik tid med att lämna Luleå för Modo, ambitionen att spela i Europa och lillebror Tobias Forsbergs rehabilitering.

– Det har varit speciell och hektisk tid för mig med högt och lågt, nu börjar jag landa i tillvaron igen, säger han.

I förra veckan gjorde Tobias Forsberg sin första intervju efter olyckan med Sportbladets Per Bjurman.

En anekdot som berörde många och fått mycket uppmärksamhet är när Tobias Forsberg inte var vid medvetande på sjukhuset och storebror Johan Forsberg satt vid hans sida på tolvslaget på nyårsafton trots att det inte var tillåten besökstid.

”Han hade varit där länge på kvällen och var tvungen att gå till slut, men efter några steg utanför sjukhuset tänkte han att ”nä, brorsan ska fan inte fira nyårsafton själv”. Så han gick tillbaka och lyckades hitta någon jäkla bakväg och mer eller mindre bröt sig in. ”Du får inte vara här längre”, försökte personalen säga åt honom, men det gick inte att resonera om det. Så det slutade med att han satt vid min sida och drack Pommac med sjuksköterskorna när klockan slog tolv, he he. Jag var som sagt nedsövd, så jag visste ingenting. Men det är ju ändå helt fantastiskt att jag hade sällskap”, berättade Tobias Forsberg.

Foto: Bildbyrån och Filippa Norr Richloow

”En fin stund”

Det var när Leksand mötte Almtuna hemma på annandag jul, den 26 december, som den då 30-årige forwarden drabbades av en allvarlig nackskada efter att ha åkt in i sargen med nacken före.

Skadan gjorde Tobias Forsberg rullstolsburen och förlamad nedanför bröstet med nedsatt funktion i armarna och ingen funktion i fingrarna.

– Jag har alltid stått fast vid att det är Tobias själv som ska äga kommunikationen, jag var inte alls beredd på att han skulle berätta om den händelsen. Jag ville inte vara någon annanstans, jag ville inte lämna honom själv och det blev fint ändå, säger Johan Forsberg.

Hela familjen var på besök på sjukhuset i Uppsala under nyårsafton, besökstiden var sedan länge över när han tog sig in.

– Vi var faktiskt tillbaka där vi skulle bo, de andra hade gått och lagt sig när jag till slut gick iväg – det kändes bättre att vara på sjukhuset än på något vandrarhem när han låg ensam kvar. Det var helt igenbommat men jag hittade till slut någon bakväg och fick tag i personal på högtalartelefon så det löste sig i slutändan, det är sjukhuspersonalen som hela tiden har varit de stora hjältarna och ska framhållas i det jobb de har lagt ner, säger Johan Forsberg.

”Svårt att greppa”

Hela familjen har alltid haft daglig tajt kontakt, Johan Forsberg och Tobias Forsberg har pratat i telefon varje dag både före och efter olyckan.

– Det är skönt att rehabiliteringen tar sig framåt, situationen har varit svår att greppa men den har efter omständigheterna växt sig till något positivt som känns hoppfullt och inspirerande. Jag har fått mycket motivation av Tobias kamp och omvärderar mycket i livet, han har alltid varit min idol och det har inte förändrats utan bara stärkts, säger Johan Forsberg.

Det har varit många initiativ för att samla in pengar till Tobias Forsbergs rehabilitering och många har uttryckt sitt stöd på läktare, i intervjuer och på sociala medier.

– Det har varit oerhört fint, alla hälsningar och stödet har känts enormt. Det är något vi alltid kommer att bära med oss, säger Johan Forsberg.

1 av 3 | Foto: Henrik Hansson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Flyttar längs kusten

Efter fyra säsonger i Skellefteå och sex säsonger i Luleå i högsta ligan har Johan Forsberg skrivit ett ettårskontrakt med Modo i hockeyallsvenskan.

– Jag har varit på väg över hela Europa under hela sommaren och det var min tanke att prova på spel i något annat land, efter mycket övervägande var det här som passande mig allra bäst i mina ambitioner och det var många saker som klaffade både sportsligt och privat. Modo vill framåt och uppåt med högt uppsatta och realistiska mål, säger Johan Forsberg.

Vid sidan om ishockeyn ska Johan Forsberg studera psykologi i Umeå, för att efter karriären jobba med elitidrottare.

– Det här blir en nystart för mig och det känns jättefint – jag är inte klar med ishockeyn och jag har aldrig känt mig i så bra fysisk form, när jag slutar kommer jag att se till att göra det med en heder. Modo vet vad jag är för spelare och person, jag ska bidra med energi och ledarskap, säger Johan Forsberg.

Vann SM-guld

Den högerfattade forwarden har Munksund i Piteå som moderklubb, han har också spelat för Björklöven, Malmö och Piteå i näst högsta ligan.

På meritlistan finns främst tre SM-finaler med ett SM-guld med Skellefteå 2013, flest mål med tio fullträffar i SM-slutspelet med Skellefteå 2010, en Champions Hockey League-titel med Luleå 2015 och avancemang till högsta ligan med Malmö 2006.

Lillebror Tobias Forsberg bor numera i Stockholm med sambon Filippa Norr Richloow.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM