Elias Pettersson flyttad från toppkedjan

Uppdaterad 2019-03-18 | Publicerad 2019-03-01

Vancouver möblerade om i natt och Elias Pettersson föll nedåt i kedjehierarkin.

Men laget förlorade stort i ”streckmatchen” mot Arizona (2–5) – och tappade ytterligare i jakten på slutspel.

Brad Richardson var matchens stora stjärna med fyra (!) fullträffar.

Större delen av säsongen har Elias Pettersson, 20, lett Vancouver Canucks toppkedja – ofta ihop med målkungen Brock Boeser.

Men i natt beslutade coachen Travis Green att ersätta ”EP” med Bo Horvat.

– En del av det handlar om att han (Green) försöker ta bort lite av pressen från Elias Pettersson. Han har en hög nivå, men varit poänglös i tre av de fyra senaste matcherna. Att ta bort Boeser från honom gör nog att motståndarens toppbackar får möta Horvat i stället, säger expertkommentatorn Iain MacIntyre i Sportsnets sändning.

Vilket fyrverkeri, Brad

Men omkastningen hjälpte inte Vancouver som föll klart mot Arizona Coyotes.

Veteranen Brad Richardson, 34, var glödhet och fullbordade ett hattrick för hemmalaget redan drygt halvvägs in i matchen och spädde på med ett fjärde mål i slutperioden.

Richardson är i normala fall ingen stor målskytt. På 731 NHL-matcher har det nu blivit 97 mål.

Edler tillbaka i laget

Till slut blev det 5–2 för Coyotes som med femte raka segern därmed bara är en poäng efter Minnesota på sista slutspelsplats i den västra konferensen. Lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson assisterade till två av målen.

För Vancouver – som förlorat fem av de sex senaste matcherna – ser det tungt ut. Avståndet till strecket är fem poäng.

Backen Alexander Edler var tillbaka i Canucks efter att ha missat elva matcher på grund av en hjärnskakning. Edler hade mest speltid (drygt 23 minuter) i laget.

– VI gjorde för många misstag som blev kostsamma. Det har vi inte råd med i detta skede av säsongen, säger Edler.

Tampa Bay fick sin tio raka matcher långa segersvit bruten. Rivalen Boston körde över seriesuveränen och vann med 4–1 efter att ha gjort tre mål på 88 sekunder i den tredje perioden.

Bruins vann skotten med 41–21 och utan alla kanonräddningar från Tampas målvakt Louis Domingue hade matchen avgjorts långt tidigare.

Oj, vad svängigt det blev mellan Vegas och Florida.

1–0 blev till 1–3 i den första perioden, i den andra vände Golden Knights till 4–3 innan Panthers åter kvitterade och tog ledningen. Men hemmalaget kvitterade till 5–5 och efter en mållös förlängning avgjorde Shea Theodore i straffläggningen och gav Vegas segern.

Mike Hoffman gjorde två av Floridas mål och nådde för första gången 30 mål under en säsong.

Columbus tog en viktig seger hemma mot Philadelphia.

Backen Seth Jones satte avgörande 4–3 i förlängningen och därmed klev Blue Jackets förbi fyra (!) lag i tabellen – från nionde till sjätte plats i den östra konferensen.

Alexander Wennberg var petad för fjärde matchen i rad.

Apropå viktig seger. Dallas vände både 0–2 och 2–3 till en 4–3-seger efter förlängning borta mot Los Angeles.

Mattias Janmark gjorde ett av målen och John Klingberg passade fram till finländaren Roope Hintz avgörande.

Edmonton vann bottenmötet med Ottawa – 4–2 på bortais. Connor McDavid gjorde sitt 33:e mål för säsongen.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se