Bjurman: Så slutar Stanley Cup-finalen

Den intensiva glöden, de avgörande målen – Forsberg 2.0 påminner om originalet

HOCKEY

PITTSBURGH. För första gången på 21 år är en Forsberg till  baka i Stanley Cup-finalen.

Och var förvarnad:

Den här kan komma att göra lika djupa avtryck som Peter gjorde 1996. 

Filip från Åkerö stormar in i sitt unga livs största matcher med samma slags glödande passion sprakande i bröstkorgen.

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Det är lite orättvist att jämföra Filip Forsberg med Peter Forsberg bara för att de delar efternamn – men efter de senaste två månadernas playoff-uppvisning är det lite svårt att låta bli också.

Forsberg 2.0 har påmint förbluffande mycket om ursprungsversionen under Nashville Predators fantastiska resa fram till 2017 års Stanley Cup-final. 

Inte så vansinnigt långt efter ”Foppa”

Filip är inte lika komplett som Peter ännu, men så vansinnigt långt efter är han faktiskt inte  – och framför allt:

Samma intensiva glöd pyr och sprakar i 22-åringen från Åkerö utanför Leksand, samma sammanbitna envishet och samma vinna-till-varje-pris-passion.

Det är bara att titta på de svarta ögonen när han kommer ut för sina byten i de stora matcherna – eller jublet när han gjort mål i samma matcher.  

Det är mer arga urladdningar än glädjeyttringar. Han knyter näven och fräser aggressivt. Som ville han berätta för motståndarna att, ”där fick ni, era jävlar”...

Den lidelsen har gjort ”Flipper” (eller ”Forra” som kompisarna i Sverige säger, eftersom det ursprungliga ”Foppa” numer är förbjudet, av respekt just för den andre Forsberg vi avhandlar här) till Predators nya ”clutch”-kung. 

Han gjorde mål i fem av de sex konferensfinalerna mot Anaheim – och nästan samtliga var av avgörande sort, i exakt rätt lägen.

Påminner det om nån?

Mmm, just det:

Forsberg 1.0.

Bli inte förvånad om han tar över showen

”Foppa” var precis likadan när Colorado Avalanche tog sig till sin första Stanley Cup-final 1996 – och väl där dominerade han vissa av duellerna mot Florida Panthers så totalt att det nästan var skrattretande. I andra matchen, som Av’s på sin väg mot en ”sweep” vann med 8–1, fullbordade karln till och med ett hattrick (Colorado vann ju även 2001, men då var Peter dessvärre skadad och missade finalserien mot New Jersey).

Som framgår av ett litet tips här intill tror jag inte att Predators kommer att nå det kollektiva målet och vinna sin första final – ärrade Pittsburgh är en för svår motståndare – men ingen ska bli förvånad om Filip mellan varven tar över showen på samma sätt.

Han är ju den nye Forsberg – på fler sätt än ett.

Peter Forsberg.
Foto: PAUL WARNER / TT / NTB Scanpix
Peter Forsberg.

FINALTIPSET:

Det har inte hänt på 19 år, men den här våren lyckas regerande Stanley Cup-mästarna slutligen försvara sin titel.

Ja, Predators har varit en enda stor, underbar happening i slutspelet med sin hunger och sin speed och sina Fab Four-backar och sin finländska monstermålis och sin passionerade Filip Forsberg och sina dånande karnevaler till hemmamatcher.

Det är dock otroligt svårt att se att de, utan skadade förstecentern Ryan Johansen, verkligen ska rå på en finalvan, härdad pingvinflock anförd av formtoppade stjärnduon Sidney Crosby och Evgeni Malkin. Penguins  har visserligen tvingats genom två våldsamt mödosamma ”Game 7”-serier på raken och bränslet kan komma att sina, och om Predators i det läget klarar av att sätta ordentlig press på en rätt bräcklig backuppsättning... Då kanske det finns skrällchans.

Men utgångstipset är att Stanley Cup-mästarna för andra året i rad heter Pittsburgh Penguins.

Tips: 4–2 i matcher.