Ledin om toppningen: ”Haft en öppen kommunikation”

Uppdaterad 2023-11-01 | Publicerad 2022-11-08

Behöver man toppa laget för att vinna TV-pucken?

Efter segern berättar Norrbottens assisterande tränare Per Ledin hur de har resonerat.

– För mig är det TV-pucken det första steget till att det blir lite på allvar, säger han.

Läs också: TV-puckens slutspel 2023: Spelschema och tv-tider


Norrbotten matchade laget hårt för att ta hem distriktets första seger i TV-pucken på 37 år efter 2–1 i finalen mot Stockholm Syd.

Thomas "Bulan" Berglund, tränare för Luleå Hockey, tycker att det är något som kan diskuteras inför framtida turneringar.

– Klart att jag såg att de spelade med två femmor i stort sett hela tiden och det är tråkigt, säger han till NSD.

Den tidigare SHL-profilen Per Ledin, 44, var forwardscoach för Norrbottens guldlag och jobbar som lärare på det lokala hockeygymnasiet i Luleå.

Han är även huvudtränare för Sunderby SK:s J18-lag och förbereder sig för match mot Boden när Sportbladet når honom. Han har inte tagit del av Berglunds intervju, men får delar av den uppläst för sig och ger sin syn på matchningen.

– Till att börja med är TV-pucken en tudelad och intressant fråga just nu i hela hockey-Sverige. För mig är TV-pucken det första steget till att det blir lite på allvar för Sveriges bästa 15-åringar. Det är mycket publik, det sänds på TV och man får tävla på riktigt, säger han.

”Så har det varit i alla år”

Ledin, som har 720 SHL-matcher på meritlistan, kom själv trea i TV-pucken när det begav sig 1993.

Per Ledin.

– Min äldre son åkte ur i kvartsfinalen för tre år sedan. Min yngre son var lagkapten i fjol, de gick inte vidare. Jag har sett det på nära håll och nu fick jag fick chansen att vara med som tränare. Säg att det finns 167 spelare i Norrbotten, är det en breddturnering så ska alla vara med och spela? Men man ”cuttar” från 160 spelare till 100, 60, 45, 30 och 20. Så jag vet inte riktigt hur stor skillnad det blir att sedan gå från 20 till 10. Förstår du vad jag menar?

– Så har det varit i alla år för mig. Stockholm spelar på lite folk, alla spelar på lite folk. Jag tror till och med att de gjorde det på ”Bulans” tid om vi tittar historiskt sett.

Skulle du säga att det krävs en sådan matchning för att gå hela vägen och vinna turneringen?

– Det krävs det. Att åka och spela matcher med för mycket folk blir inte heller rättvist. TV-pucken är tävling. Men vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Vi har jobbat jättemycket med kommunikation. Att alla blir sedda, hörda och känner sig bekräftade av ledarna. Vi har haft otroligt kul. Varje spelare har varit unik på sitt sätt eftersom de har bidragit positivt till gruppen. Alla killar har fått spela alla träningsmatcher och vi har jobbat jättemycket med delaktighet, säger Ledin och fortsätter:

– En del i tränaryrket är att ta beslut under match. Det tror jag säkert att ”Bulan” också håller med om. Vilka ska in? Sen får du se på det i efterhand. Fan, valde jag fel spelare eller inte. Vårt mål var att vinna och någonstans tycker jag att vi i lilla Norrbotten gjorde det fantastiskt bra. Att vi är bäst betyder så mycket för länet, för smågrabbarna. Det ger ringar på vattnet. Att vi visst är bra här uppe. Det var 37 år sedan vi vann senast.

”Håller fullständigt med honom där”

Att Norrbotten lyckades gå hela vägen sågs som en stor skräll av experterna. Storspelande målvakten Love Härenstam, backen Oliwer Sjöström och forwarden Jakob Ihs Wozniak stack ut, men Ledin återkommer ständigt till den starka lagsammanhållningen.

– Vår team manager Magnus Brännvall har varit jättenoga med att ta ut bästa laget, att hitta killarna som gör varandra bättre. Vi valde att inte ta ut de ”bästa” killarna rent individuellt, utan byggde ett lag med fokus på karaktären.

– Resan vi gjorde tillsammans kommer de ta med sig och minnas resten av sina liv. När de ser tillbaka på det här står det att de är vinnare, det kan man aldrig ta ifrån dem.

Per Ledins förslag

Berglund öppnade för diskussion och sade bland annat: ”Till vilket pris ska man vinna?”

– Absolut, jag håller fullständig med honom där. Den frågan måste skötas högre upp. Det är en fråga för Svenska Ishockeyförbundet som i sin tur måste gå vidare med den. Jag vill själv bli tränare, jag håller på att ta tränarkurser, men har åtta matcher på meritlistan... fast jag har varit med 22 år som spelare. Jag har varit med om att vara åsidosatt på läktaren. Då bidrar man med det man kan. Jag försöker förklara att det är en komplex fråga som är så mycket större. Och jag vet inte vem som sitter med svaren. Men eftersom jag älskar hockey så jag är toköppen för att snacka, säger Ledin innan han kommer på ett förslag:

– Matcherna i TV-pucken spelas två gånger 20 minuter. Ska man spela tre perioder istället? Då kan man inte matcha spelarna så hårt.

”Vi har haft en öppen kommunikation”

Ledins kollega Robin Bergström, huvudtränare i Norrbotten, sade i NSD att lagledningen varit tydlig med att vissa kommer matchas hårt redan från den första samlingen och att alla köpt det.

– Så är det. Vi har haft en väldigt öppen kommunikation med alla spelare. Vi pratade med dem innan vi skulle åka iväg, hur de mår, hur de känner sig och om det ska bli kul. Vi frågade hur de ser på saken om det skulle bli så att de inte får spela. Vi var öppna med det. I gruppspelet vilade vi våra bästa spelare i vissa perioder av matcherna. Då gick vi runt på andra killar så att de fick en delaktighet, säger Ledin.

Historien har visat att det inte nödvändigtvis är de som är mest framstående i unga år som slutar upp som SHL- eller NHL-stjärnor.

– Jag har personligen alltid förordat att du måste ha kul. Det kommer tuffa dagar och det gäller att hitta glädjen när du får motgångar. Vi får inte heller glömma att snittåldern för att debutera i SHL, vad jag förstår, är 25 eller 27 år. Det är någonting som glöms bort. Det här är ett par hundra meter av ett maratonlopp att bli hockeyspelare. Så älska det du gör, ha en passion för det. Då kommer man att nå dit man vill. Trägen vinner, säger Per Ledin.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln