NHL-SVEPET: Hattricks präglade nattens matcher

Publicerad 2024-01-19

NEW YORK. Det var en natt av hattricks i NHL, konstaterar vi i Svepet.

NATTENS RÅN/HATTRICK 1

Colorado-stjärnan Cale Makar är världens kanske bäste back, men i Boston i natt blev han bestulen som en stackars gumma som får väskan ryckt på stan när Charlie Coyle efter 44 sekunder bara tog pucken av honom och spelade fram till David Pastrnaks 1-0-mål.

Det var för övrigt bara början på en gloriös kväll för ”Pasta” under omgångens verkliga tungviktsfajt – mellan högst tänkbara finallag i sommar.

Han ledde björnarna till 5-2-seger med ytterligare två mål och fullbordade alltså ett hattrick – NHL-karriärens sextonde, otroligt nog.

– Ett ”statement”? Jag vet inte, jag vet bara att vårt spel håller på att byggas upp på ett lovande sätt. Man kan se hur självförtroendet växer genom hela laguppställningen, säger coachen Jim Montgomery.

Hampus Lindholm noterades för en assist.

NATTENS WASHINGTON-VETERAN/HATTRICK 2

Efter tre sällsynta matchers skadefrånvaro återvände Alex Ovetjkin till Washingtons laguppställning, men det var en annan åldring som hade fest i hemmamatchen mot St Louis.

TJ Oshie, 37, fullbordade sitt sjätte hattrick i karriären.

– Det är alltid kul att vara killen som petar puckarna i mål, men mycket cred ska tillskrivas mina kedjekamrater. Jag, Dylan Strome och Max Pacioretty har hittat kemi på en gång, säger den gamla straffspecialisten efter det som till sist blev en 5-2-seger i Capital One Arena.

NATTENS BORTAHJÄLTE/HATTRICK 3

Toronto Maple Leafs var officiellt bortalag i Saddledome i Calgary, men så varken lät eller såg det ut när Auston Matthews 13.39 in i andra perioden gjorde sitt tredje mål för kvällen – och alltså samtidigt fullbordade hattrick nummer fyra bara den här säsongen.

Prestationen möttes med öronbedövande jubel – och ett veritabelt keps-regn över isen.

– Det var fantastisk stämning, men det är likadant var vi än kommer. Vi har enormt stöd överallt, säger överlägsna ettan i skytteligan.

Det mest upplyftande för Leafs-fansen – både de på plats i Alberta och de som befann sig annorstädes – var dock det faktum att de kom tillbaka från 0-2-underläge och för en gång skull lyckades skydda en 4-3-ledning i tredje perioden.

William Nylander svarade för två assist och Pontus Holmberg för en – och det betyder att den sistnämnde nu gjort sju poäng på sina senaste sju matcher.

De tre Calgary-svenskarna Elias Lindholm, Rasmus Andersson och Mikael Backlund tog sig också in i protokollet med varsin assist.

NATTENS FÖRLÄNGDA MONSTERSVIT

Edmonton Oilers börjar se ut som Pittsburgh Penguins 1992-1993.

De slog den säsongen alla tiders rekord med sjutton raka segrar – och i natt tog Oilers tolfte raka.

De hamnade i 0-2-underläge i första perioden i hemmafajten mot Edmonton, men vände och vann med 4-2.

Tyske superstjärnan Leon Draisaitl gjorde ett av målen och spelade fram till de övriga tre.

– Om vi bara spelar som vi ska vet vi att vi har en chans varje kväll, konstaterar svenske backen Mattias Ekholm.

NATTENS LUGNA KVÄLL I KASSEN

Samuel Ersson har antagligen aldrig haft en lugnare kväll som senior än under Philadelphias hemmamatch mot Dallas i natt.

De vanligtvis aggressiva och giftiga gästerna avlossade bara ett enda skott på mål under första perioden och blott två under de inledande tio minuterna i andra.

Det slutade som så ofta när målvakter får stå sysslolösa med att Matt Duchene fick in en puck på fjärde försöket.

Det gjorde dock inte så mycket, några fler bortamål blev det inte. När Stars försökte sig på en push i tredje var Samuel från Falun omutlig, så stora överraskningslaget Flyers vann med 5-1, har nu tagit fem raka och skuggar NY Rangers i toppen av Metropolitan-tabellen.

– De var väldigt bra och vi var väldigt dåliga. Den kombinationen är inte så lyckad, muttrar Dallas-coachen Pete DeBoer.

NATTENS FINLÄNDSKA VÄGG

Hos finländska Buffalo-keepern Ukko-Pekka Luukkonen, där har vi sex K, tre U och inga returer.

Han höll andra nollan på raken när Buffalo sänkte Chicago i sin insnöade hemstad under natten.

– Det känns bra, men att jag håller nollan beror inte bara på mig. Grabbarna täcker skott och får bort pucken i rätt lägen. Vi spelar överhuvudtaget bra defensivt, säger 24-åringen från Esbo efter 3-0-segern.

Rasmus Dahlin gjorde mål i ett powerplay i tredje perioden och drar därigenom ifrån i toppen av backarnas skytteliga med sammanlagt 13 fullträffar.

NATTENS ELVIS-BOMB

Första hemmamatchen efter långa roadtrips brukar vara svåra och Canucks har just återvänt från en riktigt monsterresa, men Elias Pettersson låter sig inte bekommas av sådana bekymmer.

Han klappade in 24:e målet för säsongen, med ett rykande direktskott i ett powerplay i första perioden, och grundlade det som blev en 2-1-seger mot Arizona.

Den 25-årige medelpadingen, som gjort 14 poäng på de senaste sju matcherna rycker därmed i toppen av svenska skytteligan.

NATTENS COACH-KILLER

LA Kings bara förlorar och förlorar och efter nattens 1-2-torsk mot Nashville är frågan om coachen Todd McLellan överlever.

Laget har Stanley Cup-ambitioner, men blev med denna nya förlust omåkta av både Edmonton och just Nashville och ligger plötsligt på sista wild card-platsen i väst.

Gustav Nyquist gjorde det matchavgörande målet – sammanlagt tolfte fullträffen i år – i andra perioden och Adrian Kempe assisterade till Kings tröstmål.

NATTENS ÄNTLIGEN

Ottawa Senators har inte fått mycket att stämma sedan coachbytet förra månaden, men i natt lyckades de i alla fall slå Montreal på hemmaplan med 6-2, efter ett mål och två assist av tyske Globen-hjälten Tim Stützle.

NATTENS VEGAS-FLOPP

New York Rangers mötte en svårt skadedrabbad version av regerande mästarna i T-Mobile Arena, men fick likafullt stryk med 5-1 – framförallt beroende på en uppseendeväckande oförmåga i avslutningarna.

Mika Zibanejad bröt dock sin åtta matcher långa måltorka.

NATTENS SVENSKAR

Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

– Passerade självaste Börje Salming i alla tiders skytteliga med 151:a målet, i form av en bomb från blålinjen, och svarade samtidigt för tre assist.

Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres

– Prickade in trettonde målet för säsongen och drar nu ifrån i backarnas skytteliga.