SHL-backen till Nordamerika

avHans Abrahamsson

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Anton Karlsson, 25, lämnar Linköping och SHL

Backen har skrivit ett kontrakt med Columbus farmarlag Cleveland Monsters.

– Det är hans dröm att åka över och testa på den hockeyn och försöka nå NHL, säger Karlssons agent Lars Cederström.

Under fem säsonger har Anton Karlsson varit en stabil backpjäs i Linköping. Poängmässigt var den senaste säsongen hans bästa med 4+9 på 47 matcher. Men nu blir det ingen fortsättning i klubben han kom till som 17-åringen. 

– Vi fick ett erbjudande av Linköping, men det var inte aktuellt att skriva på, säger Karlssons agent Lars Cederström.

Det har funnits en dialog med ett par andra SHL-klubbar, men nu fortsätter Karlssons hockeyresa i stället på andra sidan Atlanten. 

Smålänningen har skrivit på ett ettårigt kontrakt med Columbus Blue Jackets AHL-klubb Cleveland Monsters. Något Kvällsposten var först att rapportera:

– Anton kände själv att det här var bästa alternativet. Det är hans dröm att åka över och testa på den hockeyn, säger Cederström.

Kan bli tredje NHL-svensken från Landsbro

I Cleveland Monsters spelade den här säsongen två svenskar: Karlssons tidigare lagkamrat i Linköping, Gabriel Carlsson och förre HV-forwarden Kevin Stenlund.

Karlsson kommer vara med på NHL-lagets träningscamp i början av säsongen och gör han det bra där eller i AHL finns givetvis goda chanser att få testa på NHL-spel, med Columbus. 

Blir det NHL-spel för Anton Karlsson blir han den tredje svenska NHL-spelaren från den lilla småländska klubben Boro-Vetlanda.

De två övriga är Johan Franzén, tidigare Detroit, och Erik Karlsson i San Jose.

ARTIKELN HANDLAR OM