Brutal mardrömsstart på NHL-karriären

avPer Bjurman

NEW YORK. Vancouver Canucks 19-åriga målvaktslöfte Michael DiPietro fick en brutal mardrömsstart på NHL-karriären i natt.

Han tvingades debutera mot San Jose Sharks med kort varsel – och släppte in första skottet han fick på sig. Liksom det tredje.

Innan de skoningslösa hajarna från Kalifornien var klara hade de dunkat in sammanlagt sju puckar på ynglingen.

– Men det var ändå en dröm som slog in för mig. Jag kommer lära mig mycket av detta, säger han tappert.

Det var meningen att Jacob Markström, som vanligt, skulle stå för Canucks i hemmamatchen mot San Jose, men strax före nedsläpp visade det sig att han inte kunde spela – på grund av en ”thightness” i nedre delen av kroppen.

Eftersom den ordinarie reserven, Thatcher Demko, också är skadad var det därför bara för Michael DiPietro – 19-åring som spelade juniorhockey så sent som för några veckor sedan och aldrig varit i närheten av tjänstgöring i NHL – att ställa sig i kassen.

Foto: DARRYL DYCK / TT

Och han fick en start på den stora scenen han aldrig kommer glömma. Tyvärr. Redan första skottet han fick på sig, avlossat av Timo Meier, gick in. Bara någon minut senare vevade han själv in en lobb Evander Kane hade skickat in mot kassen. Och innan första perioden nått halvtid hade Melker Karlsson styrt in 3-0-också.

– Vi sa att vi skulle testa honom direkt och det gjorde vi , säger ”Melkman” till NBC i Kalifornien.

Onekligen.

De lättade inte på gasen under återstoden av matchen heller och vann till slut med 7-2.

”Direkt från juniorhockey till NHL”

Unge DiPietro är dock stor i motgångens stund.

– Man vill aldrig släppa in första skottet, men att få starta en NHL-match var ändå en dröm som slog in för mig. Jag tyckte det gick bättre ju längre matchen led och jag kommer lära mig mycket av detta, säger han till klubbens hemsida.

Han kan också trösta sig med lagkamraternas reservationslösa stöd.

– Det är inte lätt att komma direkt från juniorhockey till NHL och sanningen är att vi lät honom hänga i vinden på några av de där målen. Vi gav dem på tok för många klass A-chanser. Vår insats var helt enkelt inte tillräckligt bra, säger exempelvis Bo Horvat.

Canucks-fansen hade mycket lite att glädja sig åt, men de fick i alla fall se nya älsklingen Elias Pettersson slå en drömpassning till ett mål som just Horvat prickade in i slutet av första perioden.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM