Har Finland gått om Sverige? Utan tvekan

Mats Wennerholm efter Tre Kronors förlust mot Finland i Channel One Cup

Publicerad 2018-12-15

Den finländska förbannelse fortsätter för Tre Kronor.

Finlands seger med 3-2 i Channel One Cup var den sjunde raka i Euro Hockey Tour.

Har Finland gått om Sverige när vi räknar spelare i Europa?

Ja, utan tvekan.

Det är svårt att tolka sju raka segrar på något annat sätt.

Men lyckligtvis är statistiken den omvända när vi talar VM och OS.

Där har svenskarna vunnit fem raka och har inte förlorat sedan den svidande finalförlusten (1-6) i VM i Bratislava 2011.

Utan NHL-svenskar går det inte lika bra.

Men efter halva den här förmiddagsmatchen kunde jag ta gift på att Sverige skulle bryta förbannelsen.

Då ledde Sverige med 2-0, sedan Michael Lindqvist tryckt in sitt första landslagsmål i numerärt överläge i första perioden och Emil Larsson ökat på till 2-0 i den andra.

Ett mycket snyggt mål för övrigt, då John Norman hittade en helt fri Larsson med en passning från Gretzky-position bakom kassen och Luleåspelaren grundlurade finländske målvakten Rasmus Tirronen och la pucken i tom kasse.

Anton Wedin hade dessutom ett jätteläge att öka på till 3-0, mycket snyggt framspelad av debutanten Mathias Bromé, men då var Tirronen vaken och stötte bort pucken när Wedin skulle kopiera Emil Larssons 2-0.

Vände allt

Jag har sällan sett ett så svagt Finland som i första halvan av matchen. Det hände ingenting framåt och då halva matchen gått hade finländarna bara fått iväg fem skott på Adam Reideborn.

Då kastade förbundskaptenen Jukka Jalonen om i kedjorna.

Då vände allt.

När andra perioden var över hade finländarna vunnit skotten med totalt 10-4 och reducerat till 1-2.

Oula Palve tryckte upp pucken i Adam Reideborns bortre kryss. Mycket snyggt och inte mycket att göra åt för djurgårdsmålvakten. Det var ett kliniskt avslut i power play, då backen Joel Persson satt utvisad.

I början av den tredje styrde Antti Kalapudas in kvitteringen 2-2 och sedan avgjorde Juuso Hietanen i fritt läge med bara två och en halv minut kvar.

Det gör att Sverige ligger sist i Channel One Cup just nu efter två förluster.

Och oroande är att Sverige tappat en ledning med 2-0 båda gångerna.

Ryssland gjorde två mål i tredje perioden i öppningsmatchen och vann sedan på straffar.

Men det är Finland som varit svenskarnas mardrömsmotståndare i Euro Hockey Tour de senaste åren.

Sverige har inte vunnit på två år nu.

Senast svenskarna vann var i samma Channel One Cup i Moskva då det blev 4-2.

Finland har onekligen fler spelare att välja på i KHL, Schweiz och sin inhemska liga.

Medvind för Finland

Nu har de åtta landslagsdebutanter i den här turneringen men vann ändå.

Och finländsk hockey har medvind just nu.

Även i NHL.

Colorados Mikko Rantanen leder NHL:s poängliga med sina 53 poäng, fem poäng före kedjekompisen Nathan MacKinnon.

Han kan bli historisk i vinter som förste finländare att vinna NHL:s poängliga.

Winnipegs Patrik Laine är tvåa i målligan med 23 mål, fem mål bakom ledande Alexander Ovetjkin.

Och målvakten Pekka Rinne är kanske NHL:s bästa målvakt just nu i starka Nashville.

Sverige, då?

Ja, som sagt.

Hade matcherna bara spelats i två perioder så hade svenskarna toppat tabellen i Channel One Cup.

Så långt har de totalt 4-1 i mål.

Det är tredjeperioderna som ställt till det.

Där har svenskarna 0-4 i facit så här långt.

Nu gäller det bara att se till att inte samma sak händer i avslutningsmatchen mot tjeckerna på söndagen.