AIK förlorade igen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-07

Brynäs tog första bortasegern

Brynäs tog säsongens första seger på bortaplan när laget besegrade AIK på Hovet med 3–2 – ett resultat som innebar hemmalagets tredje raka uddamålsnederlag.

Det blev noll mål mot Luleå i tisdags. Och 2–3 mot Brynäs innebär att nykomlingen AIK har gjort blott 15 mål på åtta matcher, en produktion som inte duger för att laget ska kunna undvika bottenstriden.

– Nu har vi ingen spelare som smäller in mål i match efter match, säger AIK:s jubilerande lagkapten Dick Tärnström som inte fick fira sin 500:e match i AIK med en välbehövlig seger.

– Det är bra lag i den här ligan och när vi inte har tillfälligheterna på vår sida är det tufft.

Sköt snett

Chanser att göra de efterlängtade målen saknades inte. AIK vann skottstatistiken med 38–29, men hade inte skärpan.

I stället var det bortalaget som tog ledningen 9.47 in i första perioden när Dale Clarke petade in 1–0 i numerärt överläge, kanadensarens första elitseriemål i karriären.

AIK fortsatte att skapa lägen, men vad gjorde det när skotten hamnade snett och högt och kom för sent eller inte alls.

Det var Brynäs som gjorde målen. Fjolårets JVM-spelare Jakob Silfverberg tryckte in 2–0 halvvägs in i matchen, elegant framspelad av kedjekompisen Eero Somervuori.

– Vi försvarade oss bra, spelade bra boxplay i tredje perioden och kommer härifrån med tre oerhört sköna poäng, sade Brynäs tränare Niklas Czarnecki.

AIK var inför torsdagens omgång näst sämst i numerärt överläge och såg inte ut att förbättra den statistiken. Det krävdes fyra raka Brynäsutvisningar, spel i fem mot tre och öppet mål för att Christian Sandberg skulle kunna reducera till 1–2.

Kvar i botten

Närmare än så kom man inte. Brynäs Calle Järnkrok gjorde 3–1 i tom kasse två minuter före slutet. Hemmalagets sena 2–3-reducering genom Oscar Steen räckte inte trots en kraftfullt slutforcering.

AIK är kvar på sista plats och har tre poäng upp till HV71 ovanför kvalstrecket. Det råder dock ingen krisstämning hos nykomlingen, enligt lagets tränare Roger Melin – trots tre raka förluster med uddamålet.

– Spelet och spelarna utvecklas åt rätt håll och det är positivt, men det är självklart jobbigt att inte ta poäng.