Växjö tog snabb derbyrevansch

Publicerad 2019-11-30

Marcus Davidsson i målprotokollet är en gemensam nämnare för de båda Smålandsderbyn som spelats i SHL under den senaste veckan.

Denna gång fick Davidsson lön för sin möda, eftersom hans Växjö besegrade Oskarshamn med 2-1 på bortais.

Lördagens derby erbjöd spännande infallsvinklar. Oskarshamn har, tack vare sitt starka hemmaspel som inbringat 15 av lagets 20 första SHL-poäng, närkontakt med lagen närmast ovanför kvalstrecket. Men de tre tidigare derbymatcherna mot de småländska "storebröderna", HV71 samt Växjö, har samtliga slutat med förlust.

Växjö hade å sin sida revansch att fodra efter nederlaget mot HV71 två dagar tidigare. Och framförallt kom laget, som i många förhandstips benämndes som ett topplag, till spel med ett akut poängbehov i sin ambition om att lämna bottenstriden.

Davidsson tog revansch

SHL:s minsta arena var utsåld, 3 275 åskådare, och stämningen på läktarplatserna nära kokpunkten. Gästande Växjö såg ut att få en drömstart med ett tidigt mål, men efter videobedömning dömdes Marcus Davidssons puck i nät bort på grund av att en lagkamrat befunnit sig i målgården.

Davidsson blev målskytt i förra Smålandsderbyt, men den gången blev målet förgäves eftersom Växjö förlorade. Det var omgående uppenbart att Davidsson bestämt sig för att göra mål även i detta derby, och några minuter före den första pausen lyckades han sätta 1–0 till Växjö.

Horak avgjorde

I den andra perioden kvitterade Oskarshamn, i spel fem mot fyra, med Nicklas Heinerö sist på pucken. Men bara minuten in i den tredje perioden såg Roman Horak, med sitt 2–1-mål, till att Växjö åter hade kommandot i matchen.

Hemmalaget gav allt man hade den här eftermiddagen i ambition om att jaga i kapp och möjligen även kunna vinna. Några chanser skapades, men Växjö spelade skickligt på den ledning laget skaffat sig. Ett sista försök i spel sex mot fem gjordes av Oskarshamn, men utan resultat.