Luleå har kniven mot strupen

Uppdaterad 2024-03-15 | Publicerad 2024-03-14

ÖREBRO. Luleå måste nu vinna två raka matcher för att överleva säsongen.

Örebro vann första matchen i bäst av tre i åttondelsfinalen med 2–1.

Hjälte blev Samuel Johannesson med matchavgörande målet med 5.30 kvar av den tredje perioden.

SHL-slutspelet 2024: Alla datum, matcher och tv-tider

När Örebro säkrade slutspelsplatsen med minsta möjliga marginal mot Linköping satte Samuel Johannesson en straff i avgörandet och passade fram till de två målen under ordinarie tid.

Nu gjorde han 2–1-målet med ett handledsskott som tog på knät på Marcus Hardegård och in.

Matchen var intensiv, hade högt tempo och innehöll slutspelskänslor mellan tabellsjuan Luleå och tabelltian Örebro.

Luleå är nu pressat att vinna de två kommande hemmamatcherna på hemmaplan.

– Det var bra kamp och fysiskt spel. Domarna släppte till, säger Luleå-forwarden Jonas Berglund till TV4.

Första målet i Sverige

Det dröjde till 6.20 in på den andra perioden innan Danick Martel spräckte nollan för Örebro.

Den 29-årige kanadensiske forwarden spräckte också sin egen nolla sedan ankomsten till Sverige.

Danick Martel sköt på vid närmaste stolpen när Joel Lassinantti kröp i ihop i målet.

Det var den 26 januari som han kom från finska HPK som en sista minuten-värvning.

– Det kändes bra för min mentala status. Så snart slutspelet startade sa jag att det är en ny säsong som startar, alla har noll poäng och noll mål, säger Danick Martel.

Fortsätter i Norrbotten

Luleå kvitterade 2.45 senare när Oskar Laaksonen sköt ett stenhårt slagskott från backplats.

– Vi hade lite chanser, men vi satte inte dit dem. Vi har våra lägen och det gäller att ta vara på dem. Vi måste stå framför mål och göra skitmål. Nu är det bara ut och köra hemma, vi kommer att bäras fram, säger Jonas Berglund.

Det var fjärde gången Örebro vann med 2–1 mot Luleå den här säsongen, i grundserien tog Örebro tolv poäng av tolv möjliga mot Luleå.

Andra matchen spelas i Luleå på lördagseftermiddagen och en eventuellt tredje och avgörande match även den i Luleå på måndagskvällen.

Vid seger i åttondelsfinalen för Örebro väntar kvartsfinal mot grannklubben Färjestad.